Dragnea: Sper ca Guvernul să nu blocheze Programul Naţional de Dezvoltare Locală

0
94

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, speră că Guvernul nu va bloca Programul Naţional de Dezvoltare Locală, întrucât “a fost lăsat cu bani”. Dragnea a declarat, sâmbătă, la inaugurarea sediului Primăriei comunei Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, că Programul Naţional de Dezvoltare Locală a ajutat aproape trei mii de comunităţi. “Este un program care a dat posibilitatea în special comunităţilor din zona rurală să aibă acces la dezvoltare şi acces la civilizaţie. Vorbim de obiective care înseamnă săli de sport, şcoli, drumuri, alimentări cu apă şi canalizări, pieţe, sedii de primării. (…) Speranţa mea este ca actualul Guvern măcar să nu blocheze acest program, să îl lase să funcţioneze pentru că el a fost lăsat cu bani, sunt bani suficienţi, iar procedurile sunt foarte simple”, a afirmat Dragnea. Investiţia în sediul Primăriei din comuna Teaca a avut o valoare de 2,4 milioane lei.

La finele anului trecut, vicepremierul Vasile Dâncu declara că 1,2 miliarde euro din fondurile pentru administraţia locală nu au fost cheltuite în 2015 şi preciza că fondurile pentru investiţii în zona dezvoltării locale erau de peste 8 mild. euro din partea UE, în 2016. “Dacă analizăm bugetul anului acesta, de exemplu în Programul Naţional de Dezvoltare Locală avem o sumă destul de mare, aproape jumătate din cele 3 miliarde pe care le-am avut, care nu au fost cheltuiţi şi nu se vor cheltui. Aproape 1,2 miliarde nu se vor cheltui. Sper ca anul viitor să avem o absorbţie la fondurile noastre măcar o execuţie bugetară de sută la sută”, spunea Dâncu.

Întrebat a cui este vina pentru această situaţie, Dâncu spunea că nu este vina Guvernului, având în vedere că a pus banii la dispoziţie, ci a cadrului legislativ care nu facilitează achiziţiile publice rapide, însă şi administraţia locală trebuie să găsească un ritm pentru absorbţia fondurilor.