Ataşatul cultural al Ambasadei S.U.A. în România, prezent la lansarea unui proiect comun româno-american

0
434

Liceul „Matei Basarab” din Craiova a fost, sâmbătă, gazda unui eveniment important: deschiderea oficială a „English Language Program for Youth”, un program de învăţare a limbii engleze, desfăşurat, în parteneriat, de Ambasada S.U.A. în România şi Asociaţia „Dominou” din Craiova, în timpul căruia, timp de doi ani, 21 de elevi, atent selecţionaţi, vor studia limba engleză. Manifestarea a avut parte de o prezenţă de marcă, a ataşatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii – Marjorie Stern –, care a menţionat că este foarte mulţumit de cele văzute şi are convingerea că va fi un real succes, având în vedere şi alte programe anterioare.

Elevi, părinţi, cadre didactice au fost, sâmbătă, la inaugurarea „English Language for Youth”. Mariana Stoineac, preşedinte al Asociaţiei „Dominou”, a fost cea care a prezentat programul aflat în derulare, a vorbit despre beneficii şi a i-a prezentat pe invitaţi: „Este un proiect amplu, iar elevii selectaţi vor putea să-şi perfecţioneze abilităţile de vorbire în limba engleză şi să-şi îmbunătăţească cunoştinţele despre istoria şi cultura Statelor Unite ale Americii, precum şi cele referitoare la valorile democratice împărtăşite de cele două state”.

Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a fost prezentă prof. Ani Drăghici, inspector pentru proiecte europene, care a menţionat: «Este un proiect care a avut tot sprijinul din partea ISJ Dolj. Nu reuşeam implementarea acestuia fără sprijinul, pe lângă cel al Ambasadei S.U.A., al elevilor şi părinţilor. Este o şansă pentru aceşti copii, în sensul formării lor pe coordonate moderne. De asemenea, nu era posibilă punerea în practică fără ajutorul Zonei Metropolitane Craiova şi parteneriatul cu Asociaţia „Dominou”. De asemenea, Liceul „Matei Basarab”, care a pus la dispoziţie două săli de curs, ne-a ajutat foarte mult şi aici un rol important îl are şi prof. Matilda Blagu, director al instituţiei de învăţământ».

„Orice vine în plus ne îmbogăţeşte şi ne face mai buni mâine decât azi”

 Prezent la ceremonie, Florin Stancu, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, a punctat: „Am convingerea că acest proiect îşi va dovedi utilitatea şi cred ca va fi nevoie să fie multiplicat. Este nevoie de o colaborare strânsă între oficialităţi, comunităţi locale, părinţi şi elevi, pentru a putea fi identificate şi soluţionate nevoile, astfel încât dreptul la educaţie să fie respectat. În Dolj, avem peste 1.400 de copii aflaţi sub protecţia instituţiilor de profil şi avem nevoie de sprijin. Orice vine în plus ne îmbogăţeşte şi ne face mai buni mâine decât azi”. Una dintre prezenţele de marcă a fost  Hilary Shelton, activist din partea S.U.A., preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Oamenii de Culoare, care a precizat: „Am umblat prin foarte multe state ale lumii şi mi-am dat seama că este foarte importantă comunicare, prin ea fiind deschise multe oportunităţi. Vă felicit pentru ceea ce aţi realizat aici şi sunt convins că veţi avea succes”.

Aprecieri şi diplomaţie

De departe , cea mai importantă prezenţă a fost cea a Ataşatului cultural al Ambasadei S.U.A. în România,  Marjorie Stern. Un adevărat diplomat, care cunoaşte cum să câştige de partea sa asistenţa, a avut cuvinte de laudă, dar a ştiut să treacă şi peste întrebări ceva mai particulare, referitoare la Craiova. „Dacă ştiam că este atâta lume prezentă, îmi pregăteam discursul în limba română. Înainte de a veni în România, am urmat, timp de şase luni, un curs de limba română. Am găsit aici oameni primitori şi deschişi. Suntem fericiţi că avem un parteneriat de succes la Craiova şi sunt bucuroasă că mă aflu în ţara dumneavoastră. Suntem două ţări care împărtăşim valori comune. S.U.A. desfăşoară mai multe programe în România, inclusiv prin schimburi de experienţă comune. Tinerii din ţara dumneavoastră pot aplica pentru diferite burse şi stagii de pregătire în Statele Unite, iar de la noi sunt mai mult de 1.000 de aplicanţi care s-au arătat mulţumiţi de cele găsite aici. Referitor la acest program, inaugurat astăzi, mai avem câteva module, la Bucureşti, Turnu Severin şi Bacău”, a spus Marjorie Stern.

Amintind de schimburi de experienţă, aceasta a fost întrebată dacă, de la Craiova, se va putea pleca în S.U.A., în timpul programului, şi cum i-a părut Cetatea Băniei, comparativ cu celelalte oraşe de implementare a proiectului. Cu diplomaţie, a evitat răspunsuri tranşante: „Chiar dacă avem sediul la Bucureşti, suntem Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, nu într-o zonă anume. Peste tot este foarte frumos, iar, aşa cum am mai spus, toţi tinerii pot aplica pentru diferite burse şi programe”. În finalul manifestării, cei doi emisari americani le-au acordat diplome celor 21 de elevi cuprinşi în proiect.