Şapte zile de doliu naţional în Venezuela, în memoria preşedintelui Hugo Chavez

0
249

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez (58 de ani) a decedat, marţi, la Caracas, din cauza cancerului, a anunţat vicepreşedintele Nicolas Maduro la televiziunea publică. La scurt timp de la anunţ, de teama unor mişcări populare de stradă, acelaşi vicepreşedinte a precizat că „armata naţională şi poliţia naţională au fost mobilizate pentru protejarea poporului nostru şi garantarea păcii”. Rămăşiţele pământeşti ale preşedintelui au fost expuse, începând de ieri, în holul Academiei Militare din Caracas, înaintea funeraliilor naţionale planificate vineri, a anunţat ministrul Afacerilor Externe, Elias Jaua, fiind decretate şapte zile de doliu naţional. Doliu naţional, dar de trei zile, este şi în ţara prietenă Cuba, precum şi în Ecuador. Aflat la putere din 1999, Hugo Chavez fusese reales pentru un mandat de şase ani, în octombrie 2012, cu puţin timp înainte de a fi operat din nou de cancer, pe 11 decembrie, pentru a patra oară, în Cuba. Preşedinţia interimară va fi asigurată până la alegeri de succesorul oficial desemnat de Chavez, înainte de a pleca ultima oară în Cuba, respectiv vicepreşedintele Nicolas Maduro.

„Am primit informaţia cea mai grea şi cea mai tragică pe care am putea-o anunţa poporului nostru. La ora 16.25 (22.55 ora României), astăzi, 5 martie, a murit comandantul nostru, preşedintele Hugo Chavez Frias”, a declarat Maduro la televiziunea publică. De mai multe luni, incertitudinea plana în legătură cu starea de sănătate a preşedintelui Venezuelei, care lupta cu cancerul din iunie 2011. Anunţul privind moartea comandantului a intervenit la doar câteva ore după ce Maduro a declarat că guvernul a expulzat din ţară doi diplomaţi americani, precizând, de asemenea, că „nu avem nici o îndoială” că boala lui Chavez a fost provocată de „inamicii istorici ai patriei noastre”, care l-ar fi  „inoculat cu o boală”. În rândul apropiaţilor lui Chavez se susţinea de mult timp că SUA ar fi fost în spatele unei tentative eşuate de a-l răsturna, în 2002, iar el a jucat frecvent cartea antiamericană pentru a obţine sprijin. Imediat, americanii au respins acuzaţiile de conspiraţie, precizând că „să spui că Statele Unite sunt implicate în vreun fel în boala preşedintelui Chavez este absurd, iar noi respingem ferm această acuzaţie”.

Alegeri prezidenţiale în 30 de zile

„Funeraliile şi omagiul postum (vor avea loc) în capela Academiei Militare, miercuri, joi şi vineri”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Elias Jaua, fără a preciza unde va fi înmormântat Chavez. Alegerile prezidenţiale anticipate vor fi convocate „în următoarele 30 de zile”, iar până atunci vicepreşedintele Nicolas Maduro va asigura interimatul, a mai anunţat Jauá, asigurând că urmează instrucţiunile preşedintelui Hugo Chavez. „Acum, când există un post vacant absolut (de preşedinte), vicepreşedintele republicii îşi va asuma (funcţia) de preşedinte şi alegeri vor fi convocate în următoarele 30 de zile. Acesta este mandatul pe care ni l-a dat comandantul preşedinte Hugo Chavez”, a declarat ministrul la televiziunea Telesur, potrivit AFP.

Cuba îl plânge pe „fiul” lui Fidel Castro

Dacă în Venezuela au fost decretate 7 zile de doliu naţional, Cuba şi Ecuadorul au decretat 3 zile de doliu în memoria preşedintelui venezuelean, care „l-a însoţit pe Fidel Castro ca un adevărat fiu”, după cum a afirmat marţi Guvernul cubanez într-o declaraţie citită la jurnalul de seară. Chavez a fost spitalizat în Cuba timp de două luni, înainte de a se întoarce în Venezuela, iar de la depistarea cancerului în regiunea pelviană, în 2011, el a avut numeroase sejururi în Cuba, pentru patru intervenţii chirurgicale urmate de chimioterapie. Venezuela este principalul partener comercial al Cubei şi îi aduce un ajutor economic crucial, furnizându-i în condiţii avantajoase aproape două treimi din necesităţile sale în materie de petrol. „În memoria plecării dintre noi a acestui scump prieten al Americii Latine, Ecuadorul va decreta trei zile de doliu naţional”, a anunţat, la rândul său, preşedintele socialist al Ecuadorului, Rafael Correa.

Figură emblematică a Americii Latine

Născut la 28 iulie 1954 la Sabaneta (statul Barinas), într-o familie de învăţători, Chavez s-a impus ca un puternic om politic în Venezuela încă de la prima sa alegere în funcţia de preşedinte, în 1999, provocând controverse, atât pe plan intern, cât şi în străinătate, cu „revoluţia sa socialistă” şi stilul exuberant. Fost paraşutist, având o sănătate fragilă după descoperirea cancerului, el a câştigat toate alegerile la care a participat, în pofida acuzaţiilor de „autoritarism” aduse de opozanţii săi. Tatăl a patru copii şi catolic divorţat de două ori, Chavez a început să pregătească încă din 1982 proiectul său socialist inspirat de Simon Bolivar, figură emblematică a independenţei obţinute împotriva spaniolilor. Apărător fervent al uniunii Americii Latine, el a înfiinţat structuri de integrare regională şi ţesea alianţe strategice cu Rusia, China sau Iran, fără să omită vreodată să sprijine lideri controversaţi precum libianul Muammar Ghaddafi, iranianul Mahmoud Ahmadinejad sau sirianul Bashar al-Assad.

Vestea morţii comandantului a făcut imediat înconjurul lumii

Vestea morţii lui Chavez a stârnit reacţii în toată lumea. Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că ţara sa sprijină venezuelenii „într-un moment în care Venezuela începe un nou capitol în istoria sa”. Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a menţionat, cu lacrimi în ochi, că este „devastat de moartea fratelui Hugo Chavez”. Guvernul din Nicaragua consideră că decesul lui Chavez este o „pierdere ireparabila”, iar Brazilia, prin vocea conducătorului său, Luiz Inacio Lula da Silva, speră că Venezuela va avea un viitor „luminos”. Columbia şi statul Chile şi-au exprimat „regretul profund” în urma decesului. În Canada, premierul Stephen Harper a spus că după moartea preşedintelui Chavez a început o perioadă de tranziţie, care trebuie să permită accesul venezuelenilor la „un viitor mai bun şi mai luminos”. Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, l-a omagiat pe Chavez, care a încercat să „îndeplinească aspiraţiile şi provocările cele mai vulnerabile” din ţara sa. În Europa, preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat că Chavez a „marcat profund istoria ţării sale”.