Poeta Magda Cârneci, invitată la „Întâlnirile SpectActor”

0
49

Invitatul Teatrului Naţional din Craiova în cadrul „Întâlnirilor SpectActor” din luna februarie este Magda Cârneci – poetă, eseistă, critic de artă, preşedinte al PEN Club România. Duminică, 12 februarie, de la ora 11.00, domnia sa va susţine la Sala „Ion D. Sîrbu” a instituţiei conferinţa intitulată „Care e viitorul poeziei?”. Moderator al întâlnirii este scriitorul Nicolae Coande. Cu acelaşi prilej, Magda Cârneci îşi va lansa volumul de poeme „Viaţă”, publicat anul trecut la Editura „Paralele 45”. Biletele pentru accesul la conferinţă sunt puse în vânzare la Agenţia teatrului.

Magda Carneci 1Magda Cârneci (n. 28 decembrie 1955) a absolvit, în 1978, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti – Secţia „Istoria şi teoria artei”, luându-şi licenţa cu teza „Ţuculescu şi problema simbolului în arta modernă”, sub îndrumarea prof. Ion Frunzetti. În 1978-1979 a făcut o specializare postuniversitară pe lângă Institutul de Istoria Artei Bucureşti. Apoi a obţinut Diplome d’Etudes Approfondies la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris (1990-1991). Tot în capitala Franţei a susţinut, în 1997, doctoratul în istoria artei, cu teza „Discours du pouvoir – discours de l’image: l’art roumain pendant le régime communiste” (coord. prof. Alain Besançon).

În perioada 1992-1994 a fost preşedinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), iar actualmente este preşedinte în funcţiune al Consiliului Director al GDS. În perioada 2006-2010 a fost director al Institutului Cultural Român din Paris. În prezent este redactor-şef al revistei ARTA a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Din 2011 este preşedinte al PEN Club România – o asociaţie de scriitori creată în 1990 în jurul ideilor nobile şi umaniste promovate de organizaţia mondială PEN International (cea mai veche şi mai mare organizaţie mondială a scriitorilor, înfiinţată în 1921).

Este membră în jurii şi consilii ştiinţifice ale unor instituţii de prestigiu naţionale şi internaţionale, organizatoare de expoziţii în România şi în străinătate. A primit burse de studiu în Franţa, Norvegia, Cehia, SUA şi a publicat numeroase cărţi de literatură şi de artă, foarte bine primite de critica de specialitate. În prezent, Magda Cârneci are în curs de editare mai multe cărţi: „Opera poetică” la Editura „Paralela 45”, romanul „FEM II” la Editura „Polirom”, „Poems” la Shearsman Books London, Eastern European Monographs la Columbia University Press, USA.

Din anii ’80 şi până în prezent, Magda Cârneci a primit mai multe distincţii, între care Premiul pentru critică de artă al Uniunii Artiştilor Plastici din România (1997), Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler (2000) şi Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de poezie (2013).