Peste 100 de operatori din panificaţie, luaţi la bani mărunţi

0
92

Operatorii economici care comercializează produse de panificaţie pe teritoriul României trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, stabilite prin Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. În primul rând, nu se admite prezenţa în compoziţia produselor de panificaţie a coloranţilor, cu excepţia E150 a-d – zaharuri şi melase, caramelizate – la pâinea din malţ. Produsele de panificaţie ambalate trebuie să prezinte prin etichetare următoarele elemente: denumirea sub care se vinde produsul; lista cuprinzând ingredientele; cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente; cantitatea netă; data durabilităţii minimale; condiţiile de depozitare sau de folosire, denumirea comercială şi sediul producătorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană; locul de origine sau de provenienţă; instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare; o menţiune care să permită indicarea lotului şi nu în ultimul rând, ingredientele cu efecte alergene. Luna trecută, comisarii C.J.P.C. Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti şi Vâlcea au efectuat controale şi pe acest segment de piaţă. Au fost verificaţi 102 operatori economici constatându-se deficienţe la 54 dintre acestia, se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei. A fost verificată cantitatea de 3255 kg pâine şi s-au constatat deficiente la o cantitate de 898 kg. “A fost oprită temporar de la comercializare, cantitatea de 344 kg / 1457 lei, pentru deficienţe de informare. În urma controalelor efectuate au fost aplicate 54 sancţiuni contravenţionale, din care  36 amenzi în valoare totală de 65900 lei, şi 18 avertismente…”, se mai spune în comunicat.