În anul 2013 / Peste 260 de accidente grave soldate cu 55 de morţi

0
93

În ciuda acţiunilor de prevenire executate zilnic în trafic de poliţiştii doljeni de la Rutieră, numărul accidentelor cu urmări grave petrecute anul trecut pe drumurile din Dolj a fost mare. Astfel, în cele 268 de accidente grave înregistrate în 2013 pe drumurile din judeţ dar şi pe arterele de circulaţie din Craiova, şi-au pierdut viaţa 55 de persoane, 245 au fost rănite grav şi alte au suferit răni uşoare. Principala cauză ce a stat la baza acestor evenimente contină să fie viteza, sub cele două forme – excesivă şi neadaptată la condiţiile de drum. În plus, pe parcursul anului trecut, nu mai puţin de 14 şoferi care au provocat accidente şi au fugit, au fost arestaţi.

Pe parcursul anului trecut, poliţiştii de la structurile Rutiere au încercat conştientizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun atunci când încalcă normele rutiere în scopul adoptării de către aceştia a unui comportament preventiv şi responsabil în trafic. În urma activităţilor zilnice desfăşurate de oamenii legii, în anul 2013 au fost constatate 1.704 fapte de natură penală reprezentând infracţiuni la regimul circulaţiei. De asemenea poliţiştii rutieri au aplicat peste 89.000 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale legislaţiei rutiere în vigoare, 22.635 fiind aplicate conducătorilor auto care au călcat mai mult decât trebuie pedala de acceleraţie încălcând limita de viteză. În plus, ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 5.260 permise de conducere şi au retras aproape 1.500 de certificate de înmatriculare pentru defecţiunile tehnice constatate la autovehiculele controlate.

Din nefericire, în ciuda tuturor acestor activităţi şi razii desfăşurate în judeţ, s-au înregistrat  268 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 55 de persoane, alte 245 fiind rănite grav, în timp ce 100 de persoane implicate în aceste evenimente rutiere au scăpat cu leziuni uşoare. Conform analizei făcute de oamenii legii, principalele cauze ce au stat la baza producerii acestor accidente au fost viteza – fie excesivă, fie neadaptată la condiţiile meteo-rutiere şi de drum – traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii.

Au fost şi conducători auto care au provocat accidente şi au fugit, poliţiştii reuşind identificarea unui număr de 32 de şoferi fugari, 14  dintre aceştia fiind arestaţi preventiv.

“Pe anul 2014 poliţiştii rutieri şi-au propus să continue activităţile pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente”, a precizat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.