Primarul comunei Urzicuţa, la al treilea mandat în fruntea Filialei Dolj a ACoR

0
304
Florea Grigorescu

În comuna doljeană Urzicuţa a avut loc, ieri, Adunarea Generală a Filialei Judeţului Dolj a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR). Pe ordinea de zi a fost alegerea Consiliului Director al acestui organism, a cenzorului şi, bineînţeles, dintre noii membri ai Consiliului Director a fost ales şi preşedintele. Funcţia a fost câştigată, pentru a treia oară, de gazda întâlnirii, primarul comunei Urzicuţa, Florea Grigorescu. Având în vedere că şi localităţile mici au nevoi, multe, şi, de cele mai multe ori, nu dispun de fondurile necesare acoperirii acestora, principala misiune a acestei Asociaţii este să continue să lupte pentru a sprijini comunităţile în atragerea fondurilor europene, aceasta fiind cea mai bună şansă de dezvoltare.

Comuna Urzicuţa a găzduit, ieri, Adunarea Generală a Filialei Judeţului Dolj a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR). Aşa cum este normal, din patru în patru ani, acest organism se întruneşte pentru alegerea Consiliului Director, a cenzorului şi, bineînţeles, a preşedintelui ACoR. Asta pentru că, în urma alegerilor locale, primarii se mai schimbă şi nu pot rămâne membri în conducerea filialei dacă nu mai au calitate de primari. Cei care au ales, ieri, noua structură de conducere au fost primarii din comunele Afumaţi, Bârca, Amărăştii de Jos, Brădeşti, Călăraşi, Cerăt, Cetate, Coţofenii din Faţă, Fărcaş, Işalniţa, Maglavit, Melinești, Moţăţei, Ostroveni, Perişor, Podari, Poiana Mare, Rojişte, Sadova, Scaieşti, Sopot, Tălpaş, Teslui, Unirea, Urzicuţa, Vârvoru de Jos, Galiciuica, Gângiova, Gherceşti, Giurgiţa, Goieşti şi Seaca de Câmp.

Întâlnirea, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, dar şi Prefecturii Dolj, precum şi preşedintele şi directorul general al ACoR, alături de preşedinţii filialelor judeţene Vâlcea, Mehedinţi, Olt şi Gorj, a fost una extrem de interesantă pentru toţi participanţii, care au schimbat opinii, au discutat fiecare despre particularităţile comunităţilor pe care le reprezintă şi, lucrul cel mai important, despre ceea ce se poate face pentru a îmbunătăţi traiul oamenilor din aceste comune.

S-au spus vorbe frumoase, s-a prezentat ordinea de zi, apoi s-a trecut la vot. Primarul comunei Urzicuţa, Florea Grigorescu, a câştigat, pentru a treia oară, funcţia de preşedinte al Filialei Judeţene Dolj a ACoR. Noii membri ai Consiliului Director sunt: primarul comunei Brădeşti, Ion Răcăreanu, care va fi prim-vicepreşedinte, Ion Dinu, primarul din Amărăştii de Jos, vicepreşedinte, tot vicepreşedinte va fi şi Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi, Fane Rogojină, primarul din Seaca de Câmp este noul secretar, iar ceilalţi membri sunt Ana Ceană, primar Melineşti, Ion Trăistaru, primar Sopot, Marin Vintilă, primar Poiana Mare, Nicolae Tabacu, primar Vârvoru de Jos, Gheorghe Oprescu, primar Ostroveni, Marin Duţă, primar Cetate, Atanasie Adam, primar Goieşti, şi Marin Bădoiu, primarul din Unirea. În funcţia de cenzor a fost aleasă Mariana Chipirlin, primar al comunei Perişor.

Dezvoltarea unor activităţi noi, prioritate a conducerii

Menirea noii conduceri este organizarea Filialei Judeţene Dolj a Asociaţiei Comunelor din România pe principii de eficienţă, eficacitate şi economicitate, dar şi a dezvoltării unor noi activităţi în funcţie de nevoile membrilor, cum ar fi cele în domeniul auditului public intern, dar nu numai. Mai exact, primarii prezenţi au spus că bugetele unora dintre ei sunt prea mici pentru a se putea înhăma la un proiect prin care să atragă fonduri europene. Şi aceasta este şi realitatea, din păcate… Până vin banii pe un proiect european, de orice fel, oamenii fiind interesaţi în mod special de investiţii în infrastructură, comunitatea locală trebuie să suporte o mulţime de costuri pentru toate documentaţiile necesare. Şi până să se ajungă la execuţia propriu-zisă a lucrării durează. Ori, în aceste condiţii, ei speră ca asocierea să reprezinte un avantaj, lucru subliniat şi de subprefectul de Dolj Ionel Ciobotea, prezent la şedinţă: „Trebuie să ne asociem, pentru că orice formă de asociere între comune oferă mai multe şanse la accesarea de fonduri europene, la o mai bună şi responsabilă gestionare a resurselor”.

Numărul mare al primarilor prezenţi şi interesul manifestat de ei la această întâlnire a fost salutat şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan: „E bine că sunteţi prezenţi în număr atât de mare, aici. Este o dovadă că noii aleşi doresc să se implice în dezvoltarea localităţilor în fruntea cărora au fost aleşi şi, implicit, în dezvoltarea judeţului, astfel că, în măsura în care va fi posibil, şi Consiliul Judeţean va sprijini orice iniţiativă în acest sens”.

Speranţe multe, dar şi probleme multe de rezolvat în următorii ani

Noul şi vechiul preşedinte al Filialei Dolj a ACoR, Florea Grigorescu, ştie că aşteptările colegilor sunt şi mai mari acum, pentru că nu este la început. Spune că va continua să sprijine şi să ducă în faţa guvernanţilor nevoile şi dorinţele oamenilor din satele doljene.

„Problemele oamenilor sunt multe şi noi, primarii, le ştim, pentru că vine omul aici şi când are un necaz, şi când are o bucurie. Trebuie să găsim căi să le facem şi auzite acolo unde contează, acolo de unde pot veni şi soluţiile. Toţi primarii vor să facă investiţii, deoarece sunt vitale pentru dezvoltarea unei comunităţi şi este normal să nu ratezi nici o oportunitate. Însă este mare păcat că, de multe ori, se alocă bani fără să se ţină cont de priorităţile locale şi ne trezim că avem săli de sport, frumoase şi utile, însă –  nu vreau să fiu înţeles greşit – nu avem apă curentă într-o localitate. Astfel că, ne luptăm de ani de zile pentru ca strategia de dezvoltare a comunei trebuie să fie baza piramidei. Pe priorităţile locale, gândite şi stabilite de oamenii care trăiesc acolo, trebuie să se întemeieze strategia de dezvoltare a unui judeţ, iar de proiectele fiecărui judeţ trebuie să ţină cont cei care fac strategia de dezvoltare a ţării. Acestea sunt lucruri care ar trebui gândite pe termen mediu sau lung, însă nu se întâmplă asta”, ne-a explicat primarul comunei Urzicuţa şi preşedintele ACoR pentru încă un mandat, Florea Grigorescu.

El mai spune că se încearcă, la nivelul Asociaţiei, găsirea unei modalităţi de a angaja nişte specialişti care să se ocupe cu întocmirea documentaţiilor şi efectuarea formalităţilor pentru proiectele cu fonduri europene, specialişti care să nu le ceară oamenilor banii înainte, pentru că nu au de unde să-i dea. „Se aduc de multe ori acuzaţii comunităţilor că nu sunt în stare să atragă fonduri europene. Însă marea problemă este că pentru o astfel de documentaţie se cheltuiesc sume destul de mari. Şi chiar dacă atinge punctajul maxim, te poţi trezi că s-au terminat fondurile sau că s-au schimbat regulile pe ultima sută de metri, şi atunci rămâi cu proiectul în dulap, însă firma care s-a ocupat de realizarea acestuia trebuie plătită. Iar oamenii încep să strige că se putea moderniza un drum în comună cu banii cheltuiţi pentru un proiect, pe care nu-ţi oferă nimeni posibilitatea să-l depui pe alte programe. Înţeleg că trebuie să fie o concurenţă, însă este necesar să primeze interesul beneficiarului, care este cetăţeanul, indiferent din ce colţ al acestei ţări. Tocmai pentru acest lucru încercăm să ne găsim o echipă de specialişti, care să deservească localităţile ce fac parte din Asociaţie. Trebuie să-i ajutăm cumva pe cei care nu au posibilităţi prea mari. Pot spune că noi, în Urzicuţa, ne-am descurcat destul de bine. Dar asta pentru că am obţinut finanţări pe proiectele depuse. Eforturile au fost foarte mari şi din partea angajaţilor Primăriei, pentru că, cu ei am făcut treabă. Ştiu că nu e uşor şi alta ar fi fost situaţia dacă aveam specialişti. Şi tocmai pentru că ştiu care sunt problemele, atât din cauză că m-am lovit de ele, cât şi pentru că ceilalţi colegi ai mei, primarii din judeţ, le expun la fiecare întâlnire, aş vrea ca o parte dintre cele cu care începem acest nou mandat să fie rezolvate la final”, a încheiat Florea Grigorescu.