Inspectorii de muncă, între spitale şi instanţele de judecată

0
519

Un an trece, altul vine, dar activitatea de prevenire şi control, din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, merge înainte. Sunt mai multe acţiuni prinse în planul de lucru, cele stringente fiind prevăzute pentru această lună şi se referă la activitatea personalului care lucrează în unităţile sanitare, partener principal fiind Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. De asemenea, referitor la anul precedent, ITM Dolj poate spune că „pedepsele” acordate sunt în parametrii legislativi, dovadă fiind statistica.

Pornind de la trecut, cu măsuri în prezent

Pe lângă Programul naţional, aflat în plină desfăşurare, specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj desfăşoară şi activităţi teritoriale, care fac parte din curricula postului, în ceea ce priveşte respectarea normelor de Securitate şi Sănătate în Muncă. «În perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016, se vor desfăşura acţiuni de control şi îndrumare la unităţile spitaliceşti, precum şi la policlinici şi cabinete medicale, indiferent de forma lor de proprietate. Dacă în prima fază au intrat spitalele, în cea de-a doua ne vom axa pe policlinici şi cabinete. Începând din ianuarie 2016, având şi sprijinul necondiţionat al conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, vom merge pe acţiuni de informare a salariaţilor, indiferent că sunt personal medical sau auxiliar, în ceea ce priveşte respectarea normelor de SSM. Sunt patru secţii în care vom urmări respectarea legislaţiei: Dermato-Venerologice; Chirurgie plastică şi arşi; Chirurgie toracică; Urologie. În perioada următoare, vom continua şi cu alte secţii. Ne interesează, în primul rând, respectarea normelor de SSM de către salariaţi. Toate aceste acţiuni au un caracter preventiv şi s-a pornit de la experienţele tragice din ultimii ani (Maternitatea „Giuleşti”, Clubul „Colectiv” , etc.). Noi cerem o responsabilitate mare şi o implicare pe măsură a factorilor cu prerogative în domeniu, iar controalele viitoare vor fi mult mai eficiente», a declarat Cătălin Mohora, inspector-şef al ITM Dolj.

Cătălin Mohora

Metode de amânare

Altfel, dar tot respectând legislaţia, ITM Dolj a avut de „întâmpinat”, în instanţe, mai multe procese-verbale de constatare a unor contravenţii. Pe 2015, totalul contestaţiilor a fost de 64, 50 fiind pe Relaţii de Muncă (RM), 37 referindu-se la „munca fără forme legale”. Doar în două cazuri, pe RM, s-a acceptat, în parte, plângerea, prin înlocuirea amenzii cu avertisment, şi vorbim de hotărâri definitive. În ceea ce priveşte soluţiile date de instanţele de fond, din cele 12 dosare aflate pe rol, pe RM, în şase s-a respins plângerea, în cinci s-a înlocuit amenda cu avertismentul, iar într-unul s-a redus pedeapsa pecuniară de 20.000 lei la 10.000 lei. Pe SSM, cele două plângeri au fost respinse.

Demn de remarcat este că, în 2014, au fost contestate 80 de măsuri aplicate de inspectorii de muncă (66 pe RM), prin hotărâre definitivă a instanţelor fiind înregistrate 46 (37 pe RM). Dintre acestea, în 29 s-a dispus respingerea plângerilor (6 pentru SSM), în opt s-a înlocuit amenda cu avertismentul şi a fost vorba de un singur caz de casare, cu trimitere spre rejudecarea la instanţele de fond, iar un alt dosar a primit ca rezoluţie suspendarea. Mai sunt pe rol, alte 34 de dosare, 29 dintre ele fiind pe RM. „Sunt cazuri care sunt, este adevărat, mai vechi, dar care sunt tergiversate de către apărătorii celor implicaţi, care găsesc chichiţe, ca să le spun aşa, pentru amânări”, a mai spus Cătălin Mohora.