Avertisment din partea medicilor. Atenţie la polei!

0
374

Ploaia îngheţată ce a căzut ieri-dimineaţă a dat ceva bătăi de cap craiovenilor. În astfel de condiţii meteo extreme, medicii recomandă maximă prudenţă pentru a evita producerea unor accidente ce se pot solda cu fracturi ale mâinilor sau picioarelor,  entorse, luxaţii sau traumatisme.

În condiţiile în care meteorologii au prognozat că se va depune polei, cu precădere în cursul dimineţii şi seara, craiovenii, mai ales bătrânii, sunt sfătuiţi să evite pe cât posibil să iasă din casă. Pentru a evita accidentele – fracturile sau traumatismele –, dr. Cristina Geormăneanu, medic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean din Craiova, a făcut câteva recomandări. „Este de preferat ca, în aceste zile, cei care ies din casă să folosească ghete cu talpă de cauciuc cu striaţii adânci, tip bocanci. De asemenea este recomandat mersul cu paşi mici, cu multă grijă. Atenţie la scări sau la locurile acoperite de zăpadă! Ambele pot fi adevărate capcane”.

Cei mai expuşi sunt bătrânii

Medicul avertizează că persoanele vârstnice sunt cele mai expuse la accidentări. „Bătrânii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că riscul unor complicaţii în urma unor fracturi este mai mare la această categorie de vârstă. Ar trebui să evite să plece pe distanţe lungi, iar în cazul în care fac acest lucru să anunţe pe cineva. Să poarte mănuşi şi căciulă, pentru a proteja aceste zone în cazul unei eventuale căderi. Îmbrăcăminte trebuie să fie călduroasă, dar lejeră. Cel mai bine este ca în cădere să încercăm să protejăm capul şi coloana, dar, de regulă, atunci când alunecăm suntem surprinşi şi nu prea mai putem controla căderea”, a  explicat dr. Cristina Geormăneanu.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, astăzi vor fi precipitaţii în toată ţara. În regiunile sud-estice şi în sudul extrem vor predomina ploile, în nordul şi centrul Moldovei, în zonele montane şi submontane vor fi mai ales ninsori, iar în restul teritoriului vor fi precipitaţii mixte. Se vor cumula cantităţi de apă de peste 10-15 l/mp. Local se va semnala polei. Vântul se va intensifica îndeosebi în regiunile sud-estice şi estice, cu rafale de 50-60 km/h.

Vremea se menţine rece noaptea şi dimineaţa

Cu toate că temperaturile au mai crescut în ultimele zile, vremea se menţine rece noaptea şi dimineaţa. În aceste condiţii, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au venit cu o serie de recomandări. Oamenii sunt sfătuiţi să nu stea mult afară fără o îmbrăcăminte adecvată, iar cei cu suferinţe cardiace şi respiratorii să evite deplasările şi să respecte cu stricteţe sfaturile medicilor.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, trebuie folosite mijloacele de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi. Este de evitat expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, nu este indicată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.

Specialiştii recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice. Înainte de a vă expune la frig mâncaţi corespunzător, pentru că mâncarea se va transforma în energie.

O atenţie specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, nu trebuie să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără climatizare şi neechipate corespunzător. De asemenea, o atenţie specială trebuie acordată şi persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii. Degerăturile pot apărea atunci când se înregistrează temperaturi sub minus 7 grade Celsius, daca pielea sau îmbrăcămintea este umedă şi vântul bate puternic.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.