Administratori de firme la judecată pentru fraude cu fonduri europene

0
372

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi administratori de firme, dar şi a societăţilor lor, pentru infracţiuni de corupţie, mai exact fraude cu fonduri europene.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că l-au trimis în judecată pe Nicolae Bucerzan, administrator al S.C. Ferma Rom-Au S.R.L, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Procurorii au inculpat în acelaşi dosar şi firma reprezentată de Bucerzan, pentru folosire sau prezentare cu rea credinţă, de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi înşelăciune, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că, în cursul anului 2009, inculpatul Bucerzan Nicolae, în calitate de administrator al SC Ferma Rom-Au SRL, în contextul derulării proiectului „Construire complex porcine”, a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit documente false, inducându-i în eroare, în acest fel, pe funcţionarii care au verificat legalitatea/conformitatea procedurilor de atribuire a contractelor, împrejurare fără de care aceşti funcţionari nu ar fi executat contractul de finanţare în condiţiile stipulate, nu ar fi avizat favorabil procedurile şi contractele încheiate şi nu ar fi declarat eligibile cheltuielile aferente.

Urmare a acestor acţiuni, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a dispus decontarea din fonduri publice nerambursabile a sumei de 2.052.967,74 lei, (aferentă primei tranşe de plată) compusă din 1.642.374,192 lei – fonduri comunitare (80%) şi 410.593,548 lei (20%) – fonduri din bugetul naţional. În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui bun imobil ce aparţine inculpatei SC Ferma Rom-Au SRL. Dosarul a fost înaintat pentru judecare Tribunalului Dolj, iar Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.052.967,74 lei.

A creat un prejudiciu de peste 500.000 lei

În plus, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Florentin Remus Păun, administrator al S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente şi declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 acte materiale), dar şi a firmei sale. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada iunie – iulie 2010, inculpatul Păun Remus Florentin, în calitate de reprezentant legal al S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L. şi reprezentant legal al proiectului „Achiziţie utilaje în domeniul construcţiilor”, cu ocazia depunerii cererii de finanţare privind proiectul respectiv, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Olt din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, a anexat mai multe documente false cu ajutorul cărora a indus în eroare funcţionarii A.P.D.R.P., care au avizat favorabil cererea, încheind contractul de finanţare şi au dispus decontarea (plata) din fonduri nerambursabile (F.E.A.D.R.) a sumei de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro). Astfel, prin accesarea şi atribuirea în mod nelegal a fondurilor nerambursabile F.E.A.D.R., pentru implementarea proiectului „Achiziţie utilaje în domeniul construcţiilor”, s-a produs un prejudiciu de 531.249,05 lei (echivalentul a 124.949 euro), sumă ce a fost obţinută pe nedrept de S.C. VALSTUD CONSTRUCT CENTER S.R.L. În cauză, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) s-a constituit ca parte civilă cu suma menţionată anterior. Procurorii au instituit sechestrul asigurator asupra unui bun imobil deţinut de inculpatul Păun Florentin Remus, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt.