Judecătorul Marius Tudose este noul preşedinte al CSM, procurorul Bogdan Gabor – vicepreşedinte

0
126

Judecătorul Marius Tudose este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar în funcţia de vicepreşedinte a fost ales procurorul Bogdan Gabor, singurul candidat de altfel. Marius Badea Tudose, reprezentantul magistraţilor de la judecătorii în CSM, a fost ales cu majoritate de voturi, fiind preferat de mai mulţi membri ai Consiliului decât contracandidatul Alexandru Şerban. Procurorul Bogdan Gabor a candidat şi în 2014 pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, atunci fiind ales Gheorghe Muscalu. Înainte de alegerea noii conduceri a CSM, judecătorul Adrian Bordea, care şi-a încheiat mandatul, a prezentat raportul de activitate al instituţiei. Şedinţa a fost prezidată de preşedintele Klaus Iohannis, care a participat doar la prezentarea raportului de activitate al CSM. Judecătorul Marius Tudose îşi propune, conform proiectului de management, continuarea procesului demarat în 2011, de raţionalizare a instanţelor şi parchetelor prin „redesenarea hărţii administrative judiciare”, pentru a creşte eficienţa şi calitatea actului de justiţie.  Procurorul Bogdan Gabor a arătat, în proiectul de management, că o prioritate asumată este „reanalizarea şi redimensionarea, împreună cu Ministerul Public, a schemelor de personal din cadrul parchetelor, în sensul reducerii numărului de posturi de la unele parchete şi alocarea acestor posturi finanţate către unităţile mari de parchet”.

Noul preşedinte al CSM are 42 de ani şi este membru al Consiliului din 2011. El a intrat în magistratură în 1995 şi a fost judecător la Judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 şi Judecătoria Sectorului 3. În cadrul acestei ultime instanţe a ocupat funcţia de vicepreşedinte, între 1 octombrie 2000 şi 1 noiembrie 2001, şi pe cea de preşedinte, din 1 noiembrie 2001 până în 6 ianuarie 2011. Tudose a fost coleg de generaţie cu premierul Victor Ponta, cu procurorul general, Tiberiu Niţu, şi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Referitor la premier, Tudose a spus, pentru HotNews, că „ne-am cunoscut în facultate, am fost colegi de an, dar singura dată când ne-am întâlnit a fost într-o şedinţă CSM, când Victor Ponta era interimar la Justiţie. În rest, nu ne-am intersectat în cariera profesională”. Una dintre cele mai importante decizii care se vor lua sub mandatul său este numirea unui nou procuror-şef la DIICOT, acest post fiind vacantat după arestarea preventivă a Alinei Bica în aşa numitul dosar al despăgubirilor. Procurorul Bogdan Gabor (39 de ani) şi-a început cariera de magistrat în 1999, în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Între 2003 şi 2006 a deţinut funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, ulterior devenind prim-procuror adjunct al acestei instanţe. Din 2007 până în 2010 a fost procuror al DNA Cluj. Din ianuarie 2012 a devenit membru al CSM.

Membrii CSM şi-au ales, ieri, noua conducere, întrucât mandatul preşedintelui Adrian Bordea şi cel al vicepreşedintelui Gheorghe Muscalu expiră. Conform articolului 133 din Constituţie, preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.