Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, ieri, magistraţilor, în discursul susţinut la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – pe care a prezidat-o – în cadrul căreia a fost aleasă noua conducere, să nu se lase intimidaţi şi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor. Totodată, Iohannis a declarat că instituţiile nu trebuie identificate cu imaginea liderului de la un moment dat, acestea neaparţinând conducătorilor. „Un magistrat este atât de independent cât alege el să fie. Este responsabilitatea mea să mă asigur că justiţia va beneficia de liderii potriviţi. (…) Instituţiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituţiile nu aparţin conducătorilor. Doar aşa ne putem feri de derapaje şi manipulări”, a fost mesajul preşedintelui. Acesta a spus că doreşte „să vă încurajez — judecători şi procurori — să vă continuaţi munca de schimbare la faţă a României. Nu vă lăsaţi intimidaţi, nu vă lăsaţi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor! Pentru că nu există altă şansă a acestei ţări decât cu un stat de drept consolidat şi cu o justiţie independentă. Indiferent de natura şi dificultatea obstacolelor, magistraţii oneşti vor avea în mine un partener loial în depăşirea oricăror piedici”. Iohannis le-a cerut magistraţilor să fie alături de el din punctul de vedere instituţional “şi să ne opunem împreună, din toate puterile, oricăror tentative de distorsionare a realităţilor şi interacţiunilor specifice unui stat de drept, a unei lumi normale. Şi nu mă aveţi alături doar pe mine, ci şi milioanele de cetăţeni care au venit la vot în noiembrie anul trecut”.
La scurt timp, premierul Victor Ponta afirma, pe Twitter, că va sprijini propunerile lansate de preşedintele Klaus Iohannis privind prezenţa procurorului general în cadrul CSAT şi dreptul de iniţiativă legislativă pentru CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General. “Cred că este o idee corectă / şi iniţiativa legislativă pentru CSM, ÎCCJ şi Parchetul General — voi sprijini aceste propuneri”, a scris Victor Ponta pe Twitter.
La şedinţa CSM au fost prezenţi, pe lângă Klaus Iohannis, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.