La judecată pentru prejudicierea Cargill cu 2,3 milioane lei

0
423

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova i-au trimis în judecată pe cei patru inculpaţi arestaţi în septembrie anul trecut pentru că ar fi prejudiciat firma Cargill cu peste 2,3 milioane de lei. Este vorba despre administratorii unor societăţi comerciale şi de o laborantă de la Cargill Podari. Dosarul se va judeca la Tribunalul Dolj, instanţă care în ultima zi din decembrie le-a menţinut celor patru arestarea preventivă. Aceştia au formulat recurs, care se judecă astăzi la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au finalizat cercetările şi i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ramona Ştefania Toader (fostă Nedeianu),  Mihai Daniel Chereji zis Ungurul, Marius Cristian Ţînţu zis 15 sau Ţambal şi pe Ionel Laurenţiu Sima zis Puiu, pentru înşelăciune în formă continuată, spălare de bani, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în ultima zi din decembrie, dată la care instanţa a menţinut arestarea preventivă a inculpaţilor: ”Menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpaţii Toader Ramona Ştefania, Chereji Mihai Daniel, Ţînţu Marius Cristian şi Sima Ionel Laurenţiu. Respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara formulată de inculpaţii Chereji Mihai Daniel şi Ţînţu Marius Cristian. Respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea sau ţara formulată de inculpata Toader Ramona Ştefania Cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru procuror şi inculpaţi, cu privire la măsura arestului preventiv şi cu apel odata cu fondul pentru celelalte măsuri. Acordă termen de fond la data de 13.01.2014, pentru când dispune citarea inculpaţilor în PMS Craiova. Pronunţată în şedinţă publică de la 31.12.2013”. Aceştia au declarat recurs, care se judecă astăzi, la Curtea de Apel Craiova.

Din referatul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a rezultat că în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, Marius Cristian Ţînţu, în calitate de administrator în fapt al SC Prior Autoprest PMI SRL Giurgiu, împreună cu Chereji, administrator al SC Keda Servicii SRL Bucureşti, folosindu-se de încrederea pe care o prezenta cel din urmă ca urmare a derulării anterior a unor contracte, au pus la cale un plan pentru a induce în eroare reprezentanţii SC Cargill Oils SA şi SC Cargill Agricultura SRL şi să obţină astfel sume de bani necuvenite. În acest scop, Ţînţu a luat legătura cu Ramona Toader, laborantă la SC Cargill Oils SA – punct de lucru Podari, judeţul Dolj, pe care a convins-o să ateste aprovizionări nereale de seminţe de floarea-soarelui de la furnizorul SC Keda Servicii SRL Bucureşti, care au fost achitate de SC Cargill Agricultura SRL, valoarea prejudiciului cauzat fiind de 2.309.819 lei. Inculpatul Ţînţu Marius Cristian a planificat un circuit al actelor justificative şi al banilor plătiţi pentru transporturile fictive de marfă, care să nu permită identificarea persoanei sale în activitatea de prejudiciere a firmei SC Cargill Agricultura SRL şi, în eventualitatea în care s-ar fi constatat la un moment dat nereguli de către această din urmă societate, să se evidenţieze doar implicarea inculpatei Toader Ramona, după cum au stabilit procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Cei doi au fost sprijiniţi de Ionel Laurenţiu Sima, care, deşi nu cunoştea integral planul lor, le-a pus la punct baza operaţională care presupunea înfiinţarea unor societăţi comerciale tip „fantomă”. Sima ştia că nu se desfăşoară activităţi comerciale reale prin societăţile de care se ocupa, însă nu l-a interesat.

Astfel, Ţînţu şi Chereji vor fi judecaţi pentru înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani, Ramona Toader pentru înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, iar Sima pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată. Primul termen al procesului, pe fond, a fost stabilit pentru 13 ianuarie a.c.