Același calafetean a recuperat crucea din Dunăre pentru al cincilea an consecutiv

0
291

Unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri din ziua de Bobotează, care are loc în localități aflate pe malul unei ape, este întrecerea înot a bărbaților pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot. Obiceiul s-a păstrat și la Calafat, unde, în ultimii ani, același tânăr curajos se aruncă în apa rece-sloi a Dunării pentru a aduce crucea înapoi. Se numește Viorel Daniel Oancă, are 35 de ani și, pe lângă faptul că va avea noroc tot anul – dacă e să dăm crezare credinței populare –, s-a ales și cu un premiu în valoare de 700 de lei, oferit de Primăria municipiului Calafat.

Obiceiul aruncării crucii în apă se păstrează din vechime, cu menţiunea că, înainte vreme, aceasta era cioplită cu toporul din gheaţa care se forma la suprafaţa Dunării sau a lacurilor. Cum în ultimele decenii gerul Bobotezei a fost mai mult o amintire, crucea a fost prelucrată din lemn.

Aproximativ 2.000 de oameni au luat parte, ieri, la evenimentul de la Calafat, între care și numeroși turiști bulgari, care au trecut podul de la Vidin special pentru a asista la sărbătoare. Programul a mai cuprins o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoți, și un recital de muzică și dansuri populare susținut de Ansamblul Folcloric „Rozele Calafatului”.

Distracția a continuat și azi-noapte, pentru că în zonă se practică un alt obicei din vechime: păzitul fântânilor. Tradiţia reprezintă pentru mai toţi localnicii prilej de petrecere, oboseala şi gerul Bobotezei fiind „răpuse” de obicei cu muzică și jocuri populare, dar și cu vin şi ţuică fiartă. Petrecerea va continua cu siguranță și astăzi, de Sf. Ioan Botezătorul, când nu puțini calafeteni își sărbătoresc onomastica.