„Meserii de altădată” – concurs pentru elevii interesaţi de patrimoniul românesc

0
855

Tinerii interesaţi de moştenirea culturală, istorică şi artistică lăsată de înaintaşii noştri şi dornici de a învăţa cum se poate păstra şi pune în valoare patrimoniul au posibilitatea să se înscrie la concursul “Meserii de altădată”, lansat de didactic.ro în colaborare cu “Asociaţia Patrimoniu pentru Viitor” în cadrul proiectului “Descoperă Patrimoniul Românesc”.

Elevii dornici să participe la concurs trebuie să caute mai întâi o meserie veche, rară, pe cale de dispariţie, care să aibă o istorie deosebită şi să fi fost utilă la vremea ei, apoi să se documenteze în amănunt şi să povestească despre ea. Cei care realizează proiecte valoroase vor deveni membri ai Asociaţiei “Patrimoniu pentru Viitor” şi vor primi insigna “Micul cercetător de patrimoniu”. De asemenea, proiectele valoroase vor fi înscrise pe harta virtuală a meseriilor de altădată – un proiect unic în România, iar lucrările bune vor putea fi incluse într-un album special.

Un utilizator poate înscrie un singur proiect în concurs (care poate conţine fişiere multiple, cu mai multe creaţii). Cadrele didactice pot înscrie în concurs lucrările elevilor săi, specificând autorul fiecărui material. Înscrierile au început pe 18 decembrie 2013 şi continuă până pe 7 februarie a.c., urmând ca votarea proiectelor să se facă până pe 14 februarie a.c., iar desemnarea câştigătorilor va avea loc pe 28 februarie a.c.

«Patrimoniul este moştenirea pe care ne-au lăsat-o înaintaşii noştri. Totuşi, nu orice este vechi este de patrimoniu. Se poate confirma valoarea de patrimoniu prin descoperire, cercetare, documentare şi, la sfârşit, punere în valoare, pentru că ne defineşte ca naţiune, popor şi entitate culturală. Fiecare generaţie se bucură de această moştenire şi are de învăţat câte ceva din ea. Şi tu poţi învăţa mai multe despre respectul pentru diversitatea culturală şi creativitatea umană, descoperind şi aplicând lucruri despre patrimoniu. Participând în proiectul nostru, care se va desfăşura de-a lungul anului şcolar, vei învăţa şi tu cum să descoperi obiecte de patrimoniu în jurul tău, cum să te documentezi şi cum să le pui în valoare”, spun organizatorii concursului “Meserii de altădată”.

“Un elev are multe motive să facă parte din acest proiect”

Tematica cu care se deschide concursul este probabil una dintre cele mai reprezentative pentru domeniul patrimoniului. Meseria este procesul la care participă oameni, tradiţie, trudă, timp şi din care ies lucruri frumoase, istorie, dorinţă de continuitate, nevoi împlinite. Iată doar câteva dintre meseriile pe cale de dispariţie: olar, rotar, şiţar, potcovar, pictor de cruci, fântânar (cu nuiaua), ţesătoare de covoare, cergi, ceasornicar, sticlar, modistă (pălării de damă şi alte obiecte de podoabă). Pentru a alege meseria pe care doresc să o prezinte în cadrul concursului, elevii sunt sfătuiţi să discute cu bunicii sau cu alte persoane cu experienţă din familie sau din comunitate.

“Un elev are multe motive să facă parte din acest proiect. Va afla multe lucruri despre ce înseamnă protejarea patrimoniului. Va putea contribui efectiv, prin proiectele tale, la alcătuirea unei hărţi virtuale a patrimoniului – un proiect unicat în România”, mai spun organizatorii.

Mai multe detalii privind înscrierea şi ghidul concursului “Meserii de altădată” găsiţi la adresa: www.didactic.ro/concursuri/regulament?url=descopera-patrimoniul-romanesc-meserii-de-altadata.