Aproape 60% dintre părinţi ar prefera să nu-şi vaccineze copiii, dar ar dori ca aceştia să participe la cursuri în format fizic

0
348
Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-i vaccineze, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie, în parteneriat cu edupedu.ro. Procentul este mai ridicat (67%) în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani, dar mai scăzut (50%) în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani, arată rezultatele.
  • Sondajul a fost realizat în perioada 18-25 noiembrie 2021, pe un eșantion de 897 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, reprezentativ la nivelul populație studiate, cu o eroare maximă tolerată de ± 3,3%. Metoda folosită pentru culegerea datelor – CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
  • Sondajul a explorat pentru prima dată opiniile părinților de copii din grupa de vârstă 5-11 ani, în condițiile în care autoritățile au anunțat că vaccinul anti-SARS-CoV-2 va deveni disponibil în luna decembrie pentru această categorie de vârstă.

În timp ce 36% dintre părinții copiilor între 12 și 18 ani sunt în favoarea opțiunii de a-și vaccina copiii, iar aceștia să participe la cursuri în format fizic – părinții peste 46 de ani și cei cu educație ridicată sunt în proporții mai ridicate favorabili acestei opțiuni – doar 18% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar agrea o astfel de opțiune, potrivit studiului.

Sondajul surprinde faptul că părinții au aceleași motive pentru care nu își vaccinează copiii ca cele invocate pentru justificarea proprie a faptului că nu se vaccinează.

Motivele pentru care 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani nu vor să își vaccineze copiii sunt similare cu cele ale părinților cu copii de vârstă mai mare: frica de reacții adverse (28%) și lipsa încrederii în vaccin (26%), fiind majoritare. 10% dintre părinți sunt de părere că sunt prea mici copiii pentru a fi vaccinați, 6% cred că vaccinul nu este necesar, 5% spun că ei înșiși nu cred în virus sau în gravitatea bolii, 3% susțin că le lipsesc informațiile necesare, 3% afirmă că vaccinul nu este eficient/nu protejează, iar alți 3% recunosc că ei înșiși nu doresc ori nu sunt de acord cu vaccinarea, potrivit datelor IRES.

5% nu pot invoca un motiv anume pentru care spun că nu îi vor vaccina pe copii, 2% declară că nu au luat încă o decizie.

Printre cei mai deschiși pentru vaccinare îi regăsim pe părinții peste 36 de ani, pe cei care locuiesc în mediul urban și pe cei din sudul țării.

Gradul de vaccinare în rândul copiilor

77% dintre părinții care au copii cu vârsta între 5 și 11 ani au auzit despre faptul că autoritățile au anunțat posibilitatea vaccinării împotriva COVID-10 și pentru această categorie de vârstă.

Sunt mai puțin informați respondenții cu un nivel scăzut de educație și cei care locuiesc în mediul rural.

Chiar dacă gradul de informare cu privire la acest subiect este unul destul de ridicat, doar jumătate (51%) dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani au discutat cu cei mici despre vaccinarea împotriva COVID-19.

Femeile, respondenții peste 36 de ani și cei din sudul țării spun, în proporții mai ridicate, că au discutat despre acest subiect cu copiii lor.

Puțin peste jumătate (57%) dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani participanți la studiu au spus că vor ține cont de opinia copiilor lor atunci când vor lua decizia cu privire la vaccinarea acestora.Declarativ, sunt mai deschiși în acest sens respondenții peste 36 de ani, cei din medul rural și femeile.

14% dintre părinți au declarat, la momentul realizări sondajului, să intenționează să-și vaccineze copiii din această categorie de vârstă cu serul împotriva COVID-19, 6% au spus că nu sunt încă deciși, iar 80% au afirmat că nu îi vor vaccina pe copiii lor.

Gradul de vaccinare în rândul părinților

1 din 5 părinți declară că a fost infectat cu COVID-19 de la debutul pandemiei. Aproximativ jumătate dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 18 ani nu s-au vaccinat până la acest moment (rata de vaccinare la finalul lunii noiembrie era, în România, de aproximativ 47% la nivelul populație adulte).

Vaccinarea este mai ridicată în rândul părinților cu copii între 12 și 18 ani, comparativ cu părinții copiilor între 5 și 11 ani.

Motivele invocate de cei mai mulți dintre părinții care nu s-au vaccinat până în prezent sunt ”lipsa încrederii în vaccin” și ”frica de efectele adverse” ale vaccinului. 6% spun ferm că nu doresc să se vaccineze, alți 6% susțin că nu cred în virus ori în gravitatea bolii, iar 4% spun că au trecut prin boală.

Disponibilitatea de vaccinare este foarte scăzută în rândul celor care nu s-au vaccinat până în prezent: 8 din 10 dintre părinții nevaccinați susțin că nu ar putea fi determinați de nimeni și de nimic să se imunizeze (83% în cazul părinților cu copii între 5 și 11 an, 77% în rândul celor cu copii între 12 și 18 ani).

Refuzul constant al sistemului educațional de a se implica în informarea populației despre efectele pandemiei, ale virusului și ale vaccinării, duce profesorii și personalul școlilor într-o zonă de încredere foarte redusă în rândul părinților privind acest subiect, mai arată rezultatele sondajului. Doar 1% dintr părinții de copii cu vârste între 5 și 18 ani au cea mai mare încredere în profesorii și educatorii copiilor privind informații cu privire la pandemia COVID-19.

Practic, ca sursă de informare despre pandemie, școala nu există.