PUG-ul-problemă al Primăriei Craiova

1
507

Craiovenii care nu au apucat să construiască în acest an nu le va fi uşor să înceapă lucrările nici în anul viitor. Planul Urbanistic General, o hartă digitală a Craiovei în care se stabileşte ce amenajări se pot face şi în ce condiţii, va expira în vara lui 2012, lăsând în aer toate construcţiile din Bănie. Grav este că municipalitatea nici nu poate să compenseze acest vid, nefiind desemnată nici până acum firma care ar trebui să se ocupe de realizarea PUG-ului Craiovei.

Emilian Ştefârţă

Consilierul liberal Emilian Ştefârţă a atras atenţia, în ultimul plen, asupra problemelor urbanistice care vor apărea începând cu anul viitor, când expiră Planul Urbanistic General (PUG) al Craiovei, document fără de care municipalitatea nu va mai putea să elibereze nici un certificat de urbanism. “PUG-ul Craiovei expiră în vară, iar acest lucru face ca oricine ar vrea să constuiască în oraş să nu mai poată să întreprindă nimic în acest sens. Consider că acest fapt este, de departe, cea mai mare problemă a Craiovei şi ar trebui să ne dăm interesul mai mult pentru a mişca lucrurile”, a declarat consilierul Emilian Ştefârţă, arhitect de profeserie. La rândul lui, arhitectul-şef al Primăriei Craiova, Mircea Diaconescu a recunoscut, în acelaşi plen, că realizarea acestui document este extrem de urgentă dar că, din păcate, nu a fost desemnată, deocamdată, nici firma care va realiza proiectul.

Cine se ocupă de acest proiect

Pentru orice construcţie, craiovenii au nevoie, ca prim pas, de la Primărie, de un certificat de urbanism, în care se arată ce prevede PUG-ul pentru zona respectivă, respectiv ce se poate construi şi în ce condiţii. “Paşii preliminari care s-au făcut cu acest PUG sunt egali cu zero. Nu s-a ocupat nimeni de acest document, iar el expiră la vară. I-am rugat pe domnii colegi din Primărie măcar să-l prelungească pe o perioadă de doi ani, dar nici acest lucru nu s-a putut face”, a mai afirmat consilierul Ştefârţă. În replică, primarul Antonie Solomon i-a reproşat consilierului liberal că nu se implică în problemele urbanistice ale Craiovei, refuzând în repetate rânduri şefia Direcţiei de Urbanism a Primăriei Craiova: “V-am rugat de atâtea ori să veniţi aici şi să puneţi urmărul la treabă, dar, probabil, vă convinge mai degrabă această poziţie, să arătaţi cu degetul spre funcţionarii care muncesc”.

Şi cadastrul oraşului este în stand-by

PUG-ul cu pricina ar fi trebuit să expire, de fapt, chiar în această vară. Nu s-a mai întâmplat aşa deoarece, la începutul anului, municipalitatea s-a grăbit să solicite prelungirea valabilităţii lui. Consilierul Ştefârţă consideră că, şi în acest caz, s-a procedat greşit. Potrivit acestuia, reprezentanţii municipalităţii au cerut ca PUG-ul Craiovei să mai funcţionează în această variantă încă un an, deşi ar fi putut, conform legii, să solicite o prelungire pe doi ani, luând în calcul şi faptul că legea permite municipalităţii să facă o singură solicitare în acest sens. “Timpul de un an e scurt pentru că, aşa cum o să vedeţi, nu o să se poată face mai nimic în această perioadă”. Pentru a realiza acest PUG, reprezentanţii Primăriei Craiova vor trebuie să pună la dispoziţia specialiştilor datele actualizate cu privire la terenurile şi clădirile existente în oraş, adică un cadastru la zi al oraşului, o altă mare lucrare care nu este finalizată.

Bănia ar putea pierde 1200 de hectare

Pe lângă blocarea construcţiilor, lipsa acestui document atrage după sine şi încremenirea marilor proiecte de dezvoltare a municipiului. Potrivit lui Ştefârţă, dacă PUG-ul expiră, atunci nu vor mai putea fi derulate nici proiectele cu finanţare europeană pe care Primăria Craiova şi le va propune pe viitor. “Fiind un document indispensabil pentru orice proiect pe fonduri europene pe care îl depunem, fără el, nu  vom mai putea să înaintăm nici o altă propunere de finanţare, ceea ce este un lucru la fel de grav”. Potrivit acestuia, întocmirea noului PUG este, în sine, şi o acţiune extrem de problematică. Arhitectul Ştefârţă spune că acest document trebuie să se facă după legea organizării teritoriale din 1962. “Dacă se face în condiţiile acestei legi, Craiova poate pierde nu mai puţin de 1.200 de hectare. În legea veche, aceste suprafeţe figurează în teritoriul administrativ al comunelor învecinate”, a spus Ştefârţă.

 

1 COMENTARIU

  1. Stimata doamna autoare a articolului,

    Corect este :
    “Craiovenilor … nu le va fi usor…”

    Se presupune ca ziaristii trebuie sa cunoasca bine limba romana.

Comments are closed.