Poliţiştii trag un semnal de alarmă cu privire la furturile comise de minori: neglijenţa este un factor favorizant

0
313

O analiză efectuată la nivelul Poliţiei doljene a confirmat o situaţie cu care craiovenii se confruntă de ceva timp: este vorba despre minorii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 16 ani, care comit furturi de subzistenţă, profitând, de multe ori, de neglijenţa manifestată de victime în protejarea bunurilor proprii. Nu răspund penal, lucru de care sunt conştienţi, şi care îi face tot mai îndrăzneţi şi, de cele mai multe ori sunt trimişi la furat chiar de membrii familiilor lor. În aceste condiţii, poliţiştii caută parteneri în craioveni şi insistă asupra unor măsuri minime de prevenire, pe care oricine le poate lua, astfel încât să nu devină o victimă sigură.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, analiza efectuată relevă că, cel mai des sunt sustrase bunuri puţin voluminoase (telefoane mobile, tablete, borsete) lăsate la vedere în autovehicule neasigurate sau din magazine care nu sunt prevăzute cu sisteme de alarmă antiefracţie sau de supraveghere video. Furturile din buzunare sau genţi sunt comise, de multe ori, de minori care „vânează” studente şi eleve/elevi, neatente cu bunurile pe care le au asupra lor. De asemenea, pensionarii sunt consideraţi vulnerabili, din cauza vârstei. Telefoanele mobile reprezintă o categorie de bunuri urmărite de infractorii minori, fiind preferate datorită posibilităţii rapide de valorificare. După împlinirea vârstei de 14 ani, minorii ce comit fapte de natură penală pot fi traşi la răspundere numai după efectuarea unei expertize care să ateste dacă au avut sau nu discernământ în momentul comiterii faptelor. „În toate dosarele penale înregistrate la nivelul Biroului de Investigaţii Criminale, în care au fost identificaţi autorii ca fiind minori nejustiţiabili, au fost informaţi lucrătorii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, în vederea dispunerii măsurilor legale. Din păcate, toate măsurile de reintegrare în sistemul şcolar sau de reeducare dispuse în cazul minorilor depistaţi că săvârşesc fapte penale în Craiova şi-au dovedit ineficienţa, de cele mai multe ori aceştia fiind trimişi chiar de familie să fure pentru a-şi asigura existenţa. Patrulele de siguranţă publică au depistat de mai multe ori grupurile de minori cunoscute cu astfel de preocupări chiar în momentul comiterii faptelor sau imediat după comiterea acestora, fiind dispuse măsuri de monitorizare permanentă a acestora de către poliţiştii de ordine publică. Cu toate acestea este imperios necesar ca şi cetăţenii să înţeleagă că se impune adoptarea unui comportament preventiv. Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite de poliţişti”, au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.

Recomandări ale IPJ Dolj

În mijloacele de transport în comun: daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră; poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră; nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor. Pentru prevenirea furturilor din autoturisme: nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipseşti pentru scurt timp; verificaţi geamurile, care trebuie să fie întotdeauna închise complet; inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile.

Poliţiştii insistă ca, în situaţia în care deveniţi victima unei infracţiuni de furt, să anunţaţi Poliţia la numărul unic de urgenţă 112.