Germania vrea ca în uniunea bancară să intre şi statele nemembre ale zonei euro

0
296
Luc Frieden

Germania cere Uniunii Europene (UE) să îmbunătăţească propunerile pentru o autoritate de supraveghere a băncilor din zona euro, astfel încât ţările din afara uniunii monetare să fie atrase să se alăture, au afirmat oficiali europeni apropiaţi situaţiei. UE a cerut opinii Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene (BCE) asupra modalităţilor în care poate fi acordată ţărilor din afara zonei euro o voce mai importantă în privinţa chestiunilor de supraveghere la BCE, care va fi responsabilă de monitorizarea băncilor, au afirmat oficialii. UE consultă avocaţi şi asupra posibilităţilor de a creşte prezenţa ţărilor din afara zonei euro la Autoritatea Bancară Europeană, au adăugat sursele, potrivit Bloomberg. Germania preferă ca ţările din exteriorul zonei euro care participă la uniunea bancară să fie implicate în procesele de decizie prin intermediul BCE, în loc ca toate preocupările acestora să fie transmise către Autoritatea Bancară Europeană sau altă instituţie. Liderii europeni au cerut în iunie o singură autoritate de reglementare bancară, aceasta fiind o condiţie pentru a permite băncilor din zona euro acces la fondul permanent de ajutor de 500 de miliarde de euro al zonei euro. Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta informal planul pentru supraveghere bancară la reuniunea de săptămâna următoare de la Luxemburg, a spus una dintre surse.

Ministrul de Finanţe al Luxemburgului, Luc Frieden, a declarat că UE trebuie să analizeze efectele supravegherii comune asupra întregii Uniuni Europene, inclusiv asupra unor ţări care nu vor lua parte la uniunea bancară.

„Ar trebui să fim atenţi să nu existe discriminare între băncile din zona euro şi cele din afara uniunii monetare. Această problemă, în opinia noastră, nu a primit suficientă atenţie până în prezent”, a spus el. Suedia, Polonia şi Ungaria au ridicat obiecţii în privinţa planului de supraveghere bancară, afirmând că actualul plan cere cedarea de atribuţii fără a se obţine în schimb putere de decizie. Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alătura voluntar BCE, se pot angaja să respecte regulile băncii şi să facă schimb de date, fără a obţine în schimb drept de vot în comisiile de supraveghere.