Radu Neagoe, directorul general al BRD Group Craiova: „Banca merge exact cum merge şi agentul economic”

0
719

BRD Group Craiova a organizat, ieri, la Casa Universitarilor din Craiova, reuniunea de afaceri „BRD – Partenerul dumneavoastră de încredere în accesarea fondurilor europene”. La acest eveniment au fost invitaţi să participe clienţi şi parteneri BRD. Aceştia şi-au prezentat afacerea şi modul în care au accesat fondurile europene, iar la final, au fost puse întrebări specialiştilor prezenţi în sală. „Pornind de la Banca de Dezvoltare, avem acum această constanţă de a face finanţări pe termen mediu şi lung. Este foarte important să avem curaj şi de acum înainte, pentru că s-au făcut paşi importanţi în business. Avem posibilitatea să facem investiţii din toate poziţiile. Când se accesează fondurile structurale trebuie stabilite şi condiţiile de investiţii. Vreau să vă spun că orice credit neperformant este şi un consum de resurse umane, fiind vorba de o pierdere de încredere … în noi, în banca noastră. Dar, cu toate acestea, noi venim la bancă dimineaţa, ne face meseria şi încercăm să dăm credite în continuare, adică încercăm să fim la dispoziţia clientului. Avem soluţii pentru toate necesităţile financiare. Mai devreme mă întreba cineva cum merge banca… Am avut şi răspunsul: banca merge exact cum merge şi agentul economic. Avem clienţi care au probleme, unii sunt în insolvenţă, alţii au blocaje financiare. Putem facem o rescandenţare a dobânzii sau o rescandenţare a capitalului, dar nu vom putea niciodată să-l ajutăm pe clientul nostru să negocieze cu furnizorii”, a subliniat Radu Neagoe, directorul general al BRD Group Craiova.

Imaginea globală a fondurilor europene

Cu aceeaşi ocazie, Ciprian Pădeanu – expert Fonduri Europene în cadrul sucursalei Craiova a BRD, a prezentat agenţilor economici şi reprezentanţilor autorităţii publice locale  programul EUROBRD – care este un program de finanţare a proiectelor cu componentă fonduri europene, prin care banca oferă suport specializat pe întreaga durată de pregătire, aprobare şi implementare. „BRD se află pe piaţa fondurilor europene din 2007, iar pe cea a fondurilor de pre-aderare chiar înainte de 2007. Programul EUROBRD se adresează principalilor beneficiari de finanţări europene nerambursabile: IMM; Agricultori şi Piscicultori; Autorităţi Publice Locale şi Întreprinderi Mari. Prin acest program se asigură soluţii de finanţare. Oferta BRD constă în creditele de investiţii, pe de o parte, şi credit-suport pentru pre-finanţarea decalajului de plăţi existent până la decontarea fondurilor europene nerambursabil, pe altă parte. Vom discuta azi (n.r. – ieri) despre imaginea globală a fondurilor europene, dar şi despre provocările identificate în procesul atragerii de fonduri europene. Vom face şi câteva recomandări privind derularea cu succes a unui proiect pe fonduri europene”, a mai spus Ciprian Pădeanu.

Succesul înseamnă expertiză

Cătălin Toncea, reprezentant BRD – Departamentul Comercial, consideră că succesul băncii pe care o reprezintă constă în expertiză şi că toate materialele prezentate cu această ocazie pot fi cuprinse într-un singur cuvânt – expertiză. „Toate proiectele de succes sunt de fapt rezultatul unei îmbinări perfecte între capacitatea de mangement şi expertiza bancară. BRD a fost prima bancă ce a accesat pe SAPARD fonduri europene. Această experienţă s-a transformat într-o expertiză. Până la urmă, ceea ce traversăm acum este o criză a neîncrederii, atât a agenţilor economici, cât şi a noastră, a băncii. Dar neîncrederea poate să fie combătută doar cu expertiză…”, a subliniat Cătălin Toncea.


Simona Covescu, reprezentant ADR SV Oltenia: „Ţinta instituţiei noastre este ca până la finele acestui an contractarea să fie 100%. POR se adresează în primul rând administraţiilor publice locale, dar şi mediului de afaceri. Există o finanţare generoasă pe mediul urban. De exemplu, ceea ce se construieşte acum, în Craiova, pasajul suprateran, centrul istoric, centrul multifuncţional, Water Parcul, toate sunt cu fonduri europene. Şi drumurile judeţene se fac tot în cadrul POR. Avem o serie de proiecte importante pe patrimoniu naţional şi UNESCO. Doljul este de fapt pe primul loc în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene pe POR”.


Cătălin Adam, consultant: „Compania pe care eu o reprezint a contribuit din 2008 până în prezent la accesarea a peste 50 milioane de euro, bani europeni, investiţi la nivelul municipiului Craiova, dar şi în apropiere. Poate este o sumă mică, dar avem ambiţia să o depăşim şi să ajutăm la accesarea a cât mai mulţi bani de la UE. Ceea ce vreau să vă spun este că noi suntem alături client încă de la început, adică de când începe să caute o sursă de finanţare, precum şi pe toată perioada de monitorizare. Calculăm indicatorii financiari, identificăm, potenţialul sursei de finanţare. Avem o colaborare foarte bună cu BRD.  Adaptăm planul de afaceri la specificul fondurilor pentru care se aplică. Oferim consultanţă pe marginea proiectului. Dar ceea ce contează cel mai mult este buna intenţie a consultantului”.