Prima școală europeană a Parteneriatului estic a fost inaugurată marți, 4 septembrie, la Tbilisi, în Georgia. Cei 30 de elevi proveniți din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, care vor urma cursurile acestei școli, vor beneficia de un program de studii inovator, care încurajează totodată schimburile multiculturale și cooperarea.
Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, a declarat: „Sunt deosebit de mândru să pot fi astăzi la Tbilisi la deschiderea primei școli europene a Parteneriatului estic. E un proiect care îmi este drag și care marchează o nouă etapă în cadrul cooperării UE cu partenerii săi estici. Oferind tinerilor accesul la un învățământ de calitate, investim în viitorul lor și în viitorul țărilor lor, dar și în viitorul parteneriatului nostru puternic și durabil. Inaugurarea școlii ilustrează, totodată, voința noastră de a transpune în practică cele 20 de acțiuni concrete pe care ni le-am fixat pentru 2020, care sunt elemente centrale ale Parteneriatului estic și care vor aduce beneficii tangibile cetățenilor.”
Inaugurarea oficială a școlii de către comisarul european Johannes Hahn împreună cu prim-ministrul georgian, Mamuka Bakhtadze, a marcat totodată începutul anului școlar în această țară. Aceasta reprezintă una dintre cele 20 de acțiuni concrete pe care Parteneriatul estic și-a propus să le realizeze până în 2020.
La Summitul Parteneriatului estic din noiembrie 2017, toate statele membre ale UE și cele șase țări ale Parteneriatului estic au susținut ideea înființării unei școli europene în cadrul Parteneriatului estic drept o prioritate absolută și ca parte a angajamentului de a consolida sprijinul în favoarea tinerilor și a învățământului din regiune. Școala se numără printre cele 20 de acțiuni concrete de realizat până în 2020 care au fost aprobate de către lideri la ultimul summit și se înscrie, totodată, într-un pachet mai larg de sprijin pentru tineret, în valoare de 340 de milioane EUR.