Piaţa Centrală, între acorduri simfonice şi mititei

0
443

piataIeri, ca la orice început de weekend, „producătorii agricoli” din Piaţa Centrală îşi îmbiau clienţii cu fel de fel de fructe şi legume. Zmeura de Gorj era comercializată la un preţ echivalent cu 4 kg de pulpe de pasăre. Sezonul lubeniţelor şi pepenilor, aproape de sfârşit, nu dă nicio şansă la o scădere a preţurilor. În hală de carne, deosebiri de preţ între cea de porc şi de vită nu există.

  Ca în fiecare zi de vineri, Piaţa Centrală din Craiova a fost, ieri, mai aglomerată ca oricând. Craiovenii au putut alege între sute de legume şi fructe. Prunele nu dau semne că vor scădea la preţ. Deşi e timpul ca gospodinele să înceapă să facă gemurile şi dulceţurile, acestea se vând cu 2 lei/kg. Pentru caise trebuie să scoatem 5 lei. Piersicile se vindeau cu 3,5 lei/kg. Dar, de departe, cele mai mari preţuri erau la zmeura „de Gorj”: 22 lei/kg, la cătină – 15 lei/kg şi la mure – 13 lei/kg.

„Producătorii-vânzători”, aceleaşi replici acide

  După comportamentul vânzătorilor din cea mai mare piaţă a Craiovei şi după multe din replicile adresate clienţilor ne dăm seama că primii nu au nici cea mai mică legătura cu munca la câmp. O evidenţă ştiută şi de autorităţi, deşi dacă s-ar dori o reglementare riguroasă a comerţului, astfel încât să fie practicat doar de producătorii agricoli, ar fi uşor de făcut. Nu poţi decât să închizi ochii, însă când cei ce stau în spatele tarabelor posedă acte emise de autorităţile locale pe raza cărora au terenurile agricole, dar vând de zeci de ori mai mult decât poate lotul lor să producă.

  Aşa se face că la cartofi întâlnim preţul de 1,2 lei/kg, la fasole – 8 lei; vinete – 1 leu; roşii – 2 lei; varza – 1,2 lei; castraveţi – 2,5 lei; ciuperci – 8,5 lei; dovlecei – 2 lei, ardei gras – 1 lei.piata 1

Lubeniţele şi pepenii, pe ultima turnantă

  În plină luna a lui Gustar, cartea de vizită a Dăbuleniului – pepenii galbeni şi lubeniţele – străjuieşte intrările din Piaţa Centrală. Oferta este foarte bogată şi o găsim încă de la intrarea dinspre Calea Bucureşti, cât şi la cea dinspre strada „Vasile Alecsandri”. Cu cuţitele folosite pentru a face dopul de verificare puse foarte ingenios în sticle PET cu apă, vânzătorii îşi fac singuri reclamă. „Sunt lubeniţe de Dăbuleni. De la mama lor! Uite cât de dulci sunt! Vă fac probă la oricare vreţi din ele”, încerca o comerciantă să convingă un cumpărător. Preţurile la arhicunoscuţii pepeni de Dăbuleni nu au scăzut. Se vând cu 1 lei/kg cei verzi şi cu 2 lei pepenii galbeni.

Fie vită, fie porc, acelaşi preţ

  În hala de carne, oferta de profil pare că ar aparţine aceluiaşi producător. La cele 5 standuri care comercializează carnea am întâlnit preţuri aproape identice. De pildă, cotletul cu os, fie el de vită, fie de porc, se vindea cu 15 lei/kg. Aşadar, mai ieftin cu 6 lei, decât preţul zmeurei. Pulpa de ied urca la 17,5 lei/kg, în schimb organele se vindeau mai rezonabil, între 3 şi 5 lei.  piata 2

Afacere cu îngheţată şi suc

  Pentru că e destul de cald în aceste zile, unii mai inspiraţi au avut câteva idei oportune de a face bani. Prima este cea a amplasării unui dispozitiv de îngheţată. Cornetul este, însă, cu o circumferinţă exagerat de mică, iar gramajul declarat nu depăşeşte 85 g. Pentru asta, oamenii scoteau din portofel 2 lei! O altă opţiune este ceaiul cald. O tonetă amplasată chiar în interiorul pieţei oferă 6 tipuri de ceai la un preţ unic: 1 leu paharul. Or, leul ăsta chiar înseamnă ceva, dacă luăm în calcul că echivalează cu o pâine de 400 g sau două ouă ori un kg de vinete sau unul de cartofi.

Insistenţă apăsătoare la sectorul lapte şi produse lactate

  Puţin trecut după ora 12,00 şi, la hala unde se vând produsele din lapte, forfota nu mai avea aceeaşi intensitate. Pesemne, căldura rărise rândurile cumpărătorilor, în mare parte pensionari. Preţurile la brânză oscilau foarte puţin, între 12-13 lei/kg. Desigur, cea proaspătă din lapte de capră sau vacă. La specialităţile din laptele de oaie, preţurile urcau şi la 25 de lei pentru cea „învechită”.

  Cu foarte multă marfă în stoc, vânzătorii de aici nu au făcut rabat de la insistenţa verbalizată cu care ne-au obişnuit. Nici nu intri bine spre primul comerciant, că eşti agasat imediat cu întrebări, de parcă ar trebui să-ţi reamintească cineva de ce te afli aici. Probabil conformismul şi imitaţia din psihologie şi-au găsit cel mai uşor aplicabilitatea în aceste raion alimentar. Oricum, după cum ne destăinuiau recent medicii sanitari-veterinari, brânza vândută în Piaţa Centrală a Craiovei este cu mult mai bună decât surogatele existente în magazinele de cartier şi supermarketuri, unde preţul de 5-6 lei/kg atestă că nu există nici strop de lapte proaspăt. Poate doar ulei de palmier şi lapte praf puse cu toată mărinimia mercantilă a unor nesăbuiţi de producători interni şi externi.piata 3

SH-uri la 2 lei, pe ritmuri de operă

  Puterea de cumpărare de craiovenilor, în general, este acolo unde este şi economia municipiului şi a judeţului. Cu un şomaj de top, cu salarii mici în comparaţie cu alte regiuni ale României, Craiova poate fi analizată la acest segment prin simpla cuantificare a amplorii vânzărilor de haine second-hand. Cum mai toată Craiova este împânzită de SH-uri, nu face excepţie nici Piaţa Centrală. Ieri, îmbibate de mirosul micilor făcuţi la grătar, sute de umeraşe etalau textile cu preţuri modice: 2 şi 4 lei.

  O căutare după propriile gusturi avea şi un acompaniament muzical adecvat, pentru că spre latura de est a pieţei se găseşte un magazin specializat în vânzarea de casete şi CD-uri audio. De aici, pe o rază de cel puţin 30-40 m se puteau asculta acorduri elevate, graţie vocii lui Andrea Bocelli, melodia „Con Te Partiro” făcând deliciul multora la un moment dat.