Nici un spectacol craiovean în selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru 2016

0
146

festival 3Criticul Marina Constantinescu, directorul artistic şi selecţionerul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), a anunţat, recent, selecţia oficială a celei de-a 26-a ediţii, care se va desfăşura între 21 octombrie şi 30 octombrie, la Bucureşti. Nici un spectacol al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova nu se regăseşte în lista celor 40, din întreaga ţară, pe care publicul le va putea vedea în cadrul acestui prestigios eveniment. De asemenea, pentru al doilea an consecutiv, nici un spectacol ori actor al Naţionalului craiovean nu s-a regăsit între nominalizările pentru premiile Galei UNITER – eveniment ce răsplăteşte excelenţa în teatru, ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie.

„Echipa FNT şi eu suntem bucuroşi să vă primim la început de vară cu un cocktail al Festivalului şi să va povestim puţin care este selecţia acestei ediţii, a 26-a, a FNT. Este vorba despre stagiunea 2015-2016 pe care acum, la sfârşitul ei, o consider una extrem de consistentă, de solidă, generoasă pentru oamenii de teatru. Sunt spectacole importante, foarte diferite, cu texte foarte diferite, montări dinamice care pun în valoare trupele teatrelor noastre din România. Orice festival din lume se bazează pe spectacole de valoare şi noi considerăm că acest Festival e de valoare pentru că titlurile producţiilor din această stagiune dau greutate unui mod de a vedea şi de a face teatru astăzi în România. Ideea fundamentală pentru teatru este întâlnirea, dialogul”, a declarat criticul de teatru Marina Constantinescu, citată de Mediafax, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul UNITER, înainte de a face anunţul spectacolelor selecţionate în cadrul FNT 2016.festival 1

Spectacole în regia lui Silviu Pucărete, Andrei Şerban, Laszlo Bocsardi, Radu Jude, Felix Alexa, Vlad Massaci şi Radu Afrim se numără printre cele selecţionate în acest an la Festivalul Naţional de Teatru – cele mai multe, producţii ale teatrelor din Bucureşti, dar şi de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul Naţional Târgu-Mureş ş.a.

Două spectacole craiovene au fost cuprinse în lista celor 44 de producţii din întreaga ţară care au fost prezentate în ediţia de anul trecut a festivalului: „Iluzii”, de Ivan Vyryrpaev, pus în scenă de regizorul Bobi Pricop, şi „Spargerea”, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu, după nuvela „Jaf armat” a scriitorului Răzvan Petrescu. În 2014, trei spectacole ale Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova au făcut parte din selecţia oficială a FNT: Profu’ de religie” (regia: Bobi Pricop), „Familia Tot” (regia: Bocsardi Laszlo) şi „Rinocerii” (regia: Robert Wilson).

Festivalul Naţional de Teatru se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, este organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi ARCUB şi este finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria municipiului Bucureşti.

teatrul national marin sorescu