S-au întors acasă cu trei medalii de aur, trei de argint şi patru de bronz, palmares care i-a clasat în prima linie a unuia dintre cele mai puternice concursuri de ştiinţe, „Grammar School Cup” care se organizează anual, de patru ediţii, în Serbia, la Belgrad. Denisa Drăghia, Răzvan Drăghici, Radu Mircea, toţi trei din clasa a IX-a, şi Anda Ionică, clasa a VII-a, coordonaţi de profesorul Lucian Tuţescu, au impresionat juriul prin cunoştinţele şi rapiditatea cu care au rezolvat la perfecţiune probleme de matematică, fizică şi informatică, toate cu un grad ridicat de dificultate.
Între 27 iunie – 2 iulie, a avut loc, la Belgrad, concursul de matematică-fizică-informatică, numit „The Mathematical Grammar School Cup”, unde au participat 25 de echipe din 13 ţări din Europa – Anglia, Bulgaria, Germania, Italia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Suedia, Serbia, Slovenia, Rusia, Muntenegru şi România. Din România au participat trei echipe (fiecare echipă formată din câte 4 elevi) – din Bucureşti, Ploieşti şi Craiova. Bănia a fost reprezentată de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, prin patru elevi, pregătiţi de o echipă inimoasă de profesori: Neţa Brânzan Adriana, Dochia Marinela, Dragomir Nicolae, Nicoli Marius, Dicu Mihai, Popa Marin, Ciulcu Claudiu şi Lucian Tuţescu, ultimul profesor fiind şi liderul echipei. O contribuţie deosebită la pregătirea acestui concurs a avut-o şi prof. Teodora Rădulescu, care a încuraj elevii să participe la această dificilă competiţie.
Un concurs multidisciplinar de tradiţie pentru Serbia
„Grammar School” este una din şcolile puternice din Belgrad la disciplina Matematică, iar concursul s-a desfăşurat chiar în incinta acestei şcolii, care a marcat, în felul acesta, o vârstă rotundă – 50 de ani de existenţă. Competiţia s-a desfăşurat pe parcursul a şase zile, costurile de participare fiind suportate de organizatorii sârbi, cu excepţia transportului. Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” a participat pentru a treia oară. „Doar liceele foarte puternice organizează astfel de concursuri, iar Liceul «Tudor Vianu» din Bucureşti este unul dintre aceşti organizatori. Limba oficială este engleza. Subiectele au două părţi, o parte-grilă, cu opt întrebări, şi alte patru probleme de rezolvat. Corectarea este făcută de către profesorii din şcoala respectivă, la fel şi subiectele”, a explicat profesorul Lucian Tuţescu.
Zece medalii strălucitoare, aduse la Craiova
După şase zile de competiţie, elevii craiovenii au reuşit să se concentreze foarte bine şi să rezolve problemele care i-au pus în mare încurcătură pe colegii din celelalte ţări participante. Denisa Drăghia a obţinut aur la Matematică şi bronz la Fizică, Răzvan Drăghici s-a întors cu trei medalii – aur la Matematică, aur la Fizică şi argint la Informatică. Radu Mircea a fost punctat cu argint la Matematică, argint la Informatică şi bronz la Fizică, iar mezina echipei Anda Ionică, din clasa a VII-a, a completat palmaresul colegiului cu două medalii de bronz, obţinute la Matematică şi la Fizică. În total, Colegiul „Fraţii Buzeşti” a obţinut 10 medalii. Bucureştiul a fost reprezentat de Liceul „Tudor Vianu, un liceu foarte bun, cu o echipă bună, care a câştigat Cupa la Fizică şi Informatică. Cupa la Matematică a revenit echipei din ţara gazdă, Serbia. „Copiii se pregătesc şi la Centrul de Excelenţă, merg şi la olimpiade, şi de fiecare dată obţin rezultate meritorii. Nu sunt profesorul lor de la clasă, dar am făcut cu ei pregătire suplimentară, duminică de duminică, pentru acest concurs, cu subiecte specifice. O fac din pasiune pentru matematică şi din dragoste pentru aceşti copii care vor să facă performanţă în această disciplină. În fiecare an, se merge cu alţi elevi, iar acum noi ne-am clasat foarte bine faţă de alte ţări”, a subliniat profesorul de matematică.
Tradiţia de învingători trebuie să continue
Întorşi acasă încărcaţi de laurii victoriei, echipa câştigătoare a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, deopotrivă profesori pregătitori şi elevi concurenţi, au dorit să dedice această performanţă fostului director al acestei şcoli, prof. Zamfirică Petrescu, care, începând cu anul şcolar 2016-2017, va conduce destinele Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”, reînfiinţatul liceu militar. De altfel, profesorii de elită ai colegiului sunt convinşi că această tradiţie de învingători va continua şi sub mandatul noii conduceri. „Este un rezultat frumos, dar şi foarte muncit, cu care ne mândrim. Este a treia oară când mergem la acest concurs şi, de fiecare dată, reuşim să fim mai buni ca toţi ceilalţi. Sunt profesori foarte buni care îi pregătesc pe aceşti elevi, iar ei sunt, la rândul lor, nişte copii-model, înzestraţi cu o inteligenţă peste media, dar şi foarte silitori şi disciplinaţi. Sper ca ei să fie apreciaţi şi recompensaţi, de aceea vreau să le promovez rezultatele excepţionale. Numai cu ajutorul comunităţii locale şi al firmelor private puternice vom reuşi să îi ţinem alături de noi, în acest oraş, pentru a ne bucura de minţile lor sclipitoare”, a mărturisit Lucian Tuţescu.
Gala de premiere, găzduită de Parlamentul Serbiei
Festivitatea de decernare a diplomelor şi medaliilor a fost făcută într-un cadru oficial, toţi participanţii fiind invitaţi în clădirea Parlamentului Serbiei. Elevii colegiului au trăit momente emoţionante, care au venit ca o recompensă frumoasă după zilele de concentrare pe subiecte, drapelul României fiind arborat lângă cel al Serbiei. Organizatorii au fost gazde foarte bune, oferindu-le pareticipanţilor şi câteva excursii, inclusiv un tur al Belgradului şi vizitarea mai multor muzee din capitala Serbiei. „Se leagă prietenii între copii, s-au simţit bine, au fost şi în excursii. Se menţin legăturile, inclusiv eu păstrez legătura cu liderii grupurilor respective şi încerc să îi invit în România. Vom invita chiar o şcoală din Milano, care are predare în limba franceză”, a mai spus profesorul Lucian Tuţescu.
Un grup de profesori de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, dar şi un cadru didactic de la Palatul Copiilor din Craiova, sensibilizaţi de poveştile copiilor instituţionalizaţi din ţara vecină, au dorit să întindă o mână de ajutor, oferind fiecare câte o mică donaţie. Profesorii Dafina Delia, Grigore Elena, Badea Adela, Barbărasă Ionela, Ciuperceanu Marian, Drăghici Letiţia, Ionică Simona, Popescu Angela, Prufu Veronica, Iancu Daniela, Popescu Roxana, Preda Oana, Iovan Valeriu – Palatul Copiilor şi Tuţescu Lucian sunt cei care au participat la această campanie de întrajutorare.
MARGA BULUGEAN şi LAURA MOŢÎRLICHE