„Crucea Roşie” din România – 140 de ani de istorie

0
662

crucea rosie (1)Societatea Naţională de „Cruce Roşie” din România este în plină sărbătoare, la cei 140 de ani de existenţă. Filiala Dolj a ţinut să marcheze, ieri, această aniversare, ziua de 4 iulie fiind cea care este statutată.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a fost înfiinţată în 1876, când România se afla în pregătirea obţinerii Independenţei. Un grup de oameni cu suflet, personalităţi istorice – Dimitrie Ghica, Nicolae Creţulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. C. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ioan Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila, cel din urmă fiind şi cel care a avut ideea, prin înfiinţarea Corpului Surorilor de Cruce Roşie – au fost semnatarii actului de înfiinţare a „Crucii Roşii” din România, primul sediu fiind la Spitalul „Colţea” din Bucureşti. Actul a fost semnat şi de Principele Carol I, viitor Rege. De-a lungul anilor, nume sonore – Regina Elisabeta, Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, Prinţul Dimitrie Ghica, George Enescu, Grigoraş Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit la spiritul umanitar al Societăţii. „Suntem recunoscători nenumăratelor generaţii de voluntari care au asigurat, de-a lungul timpului, ajutor tuturor celor în nevoie, indiferent de condiţii. Ne mândrim cu surorile de Cruce Roşie, care au alinat suferinţa răniţilor şi bolnavilor în timp de război, care au tratat copii, tineri şi bătrâni în timpul unor epidemii. Vom continua să aducem bucurie şi speranţă celor care au nevoie de noi”, a spus preşedintele SN de Cruce Roşie din România,  Ioan Silviu Lefter.crucea rosie

Activitate intensă în judeţul Dolj

Filiala Dolj a Societăţii a marcat, ieri, această sărbătoare. Au fost premiaţi toţi cei care au avut o contribuţie la bunul mers al activităţii . „Nu puteam avea succes fără ajutorul voluntarilor, de aceea atât ei, cât şi cei care au sprijinit acţiunile noastre, prin diverse manifestări, primind Diplome de Recunoştinţă, semnate de Preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, Principesa Margareta. La Dolj ne putem mândri cu foarte multe rezultate, dacă amintim numai reprezentanţii pe care îi avem, an de an, la fazele naţionale ale diferitelor concursuri, chiar în această lună un echipaj de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” fiind prezent la etapa finală la „Sanitarii pricepuţi”, la Poiana Ţapului, în judeţul Buzău. De asemenea, am finalizat prima etapă a sprijinului oferit copiilor proveniţi din familii defavorizate, 36 de tineri beneficiind de ajutor, atât material , cât şi de unul de îndrumare educaţională, iar din toamnă vrem să creştem numărul la 50 ”, a spus  Maria Vintilă, director al Filialei Dolj a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie.