Doljul, invadat de cosmetice din China şi Turcia

0
411

control 2În intervalul 21 – 30 iunie a.c., inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice. Au fost controlaţi 22 de operatori economici, 14 dintre aceştia fiind găsiţi în abateri. S-au aplicat 12 amenzi contravenţionale în cuantum de 18.000 de lei. Cum ne-am obişnuit, cea mai mare parte a produselor cosmetice provine din China şi Turcia. O altă acţiune de control a vizat anvelopele second-hand. Aici, 150 de cauciucuri au fost oprite de la comercializare.

          În conformitate cu programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul al II-lea, în perioada 21.06. – 30.06.2016 s-a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice.

Ce au verificat comisarii

          După cum ne precizează conducerea Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj, produsele cosmetice pot fi puse la dispoziţie pe piaţă, doar dacă pe recipientul şi pe ambalajul acestora sunt inscripţionate vizibil, de neşters şi uşor lizibil, următoarele date: numele sau denumirea comercială şi adresa persoanei responsabile – în cazul în care sunt indicate mai multe adrese trebuie evidenţiată adresa la care se află dosarul cu informaţii despre produs, iar pentru produsele cosmetice importate din afara UE se specifică ţara de origine; conţinutul nominal la data ambalării, exprimat în greutate sau în volum; data minimă de durabilitate – dată până la care produsul cosmetic, depozitat în condiţii adecvate îndeplineşte funcţia sa iniţială; precauţii speciale care trebuie respectate la utilizare; numărul de lot al produsului; funcţia produsului cosmetic, în cazul în care aceasta nu reiese clar din prezentarea sa şi lista ingredientelor – această informaţie poate fi indicată numai pe ambalaj (cutie).control

Informarea în limba română lipseşte

          La trei operatori economici, dintre care doi cu sediul în Craiova şi unul în Calafat, au fost găsite la comercializare produse cosmetice – truse fard, rujuri, fond de ten, sclipici unghii, fard pleoape, ojă mată, gel unghii – toate import China şi Turcia, care nu aveau informaţiile obligatorii traduse în limba română. Faţă de cele constatate a fost dispusă măsura de oprire temporară de la comercializare a 74 de bucăţi de produse cosmetice, în valoare de 626 de lei şi aplicarea a două amenzi contravenţionale în valoare de 5.000 de lei şi a unui avertisment.

          Comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj mai atrag atenţia că, agenţii economici sunt obligaţi să respecte prevederile legale în cazul promoţiilor. Conform Legii nr. 148/2000, art. 9, comparaţiile care se referă la o ofertă specială trebuie să indice, în mod clar şi neechivoc: data la care încetează oferta sau, dacă este cazul, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; data de începere a perioadei în care se aplică preţul special sau alte condiţii specifice, dacă oferta specială nu a început încă.

Amendaţi pentru neafişarea vizibilă a preţurilor

          În perioada sus-menţionată, comisarii au constatat neafişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, la 11 operatori economici, majoritatea din Craiova, dar şi din Calafat. Faţă de cele constatate au fost aplicate 10 amenzi contravenţionale în valoare de 13.000 lei şi un avertisment.

          În urma acestei acţiuni au fost controlaţi, în total, 22 de agenţi economici. Mai mult de jumătate dintre aceştia (14) au fost depistaţi cu abateri. Valoarea produselor controlate a fost de 6.134 lei, cea a produselor cu abateri de 3.543 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare 74 de bucăţi de produse cosmetice în valoare de 626 lei. Numărul sancţiunilor aplicate a fost de 14, dintre care 12 au fost amenzi contravenţionale în valoare totală de 18.000 de lei şi 2 au fost avertismente.control 1

Atenţie şi la cauciucurile second-hand

          În perioada 06.06 – 10.06 2016, comisarii au mai efectuat o acţiunie de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea anvelopelor second-hand. Astfel, au fost controlaţi 4 operatori economici, dintre care 3 au fost în abateri de la legislaţie. Valoarea produselor controlate a urcat la 17.500 de lei, iar a celor cu abateri la 7.500 de lei. Au fost oprite temporar de la comercializare 150 de anvelope, a căror valoare a totalizat 7.500 de lei. Rezultă un preţ mediu practicat pe această piaţă de 50 de lei per anvelopă. Numărul sancţiunilor aplicate a fost de trei, fiind vorba de amenzi contravenţionale în valoare totală de 4.000 de lei.

Oprite de la vânzare pentru marcaj ilizibil

          Autorităţile responsabile cu protecţia consumatorilor atrag atenţia că este interzisă comercializarea anvelopelor second-hand, atât pentru anvelopa de vară, cât şi pentru cea de iarnă, care prezintă: tăieturi profunde, crăpături, deteriorări, uzură neuniformă pronunţată, adâncimea profilului principal este sub limita admisă de 2 mm la anvelopele cu diametrul sub 20″ sau minimum 4 mm la anvelopele cu diametrul peste 20″ – roţi autovehicul, roată de rezervă, roţi remorcă, informaţiile de bază conţinute pe peretele lateral al anvelopei referitoare la marcajele producătorului nu sunt vizibile – lăţimea secţiunii anvelopei în mm, construcţia anvelopei, diametrul jantei, data de fabricaţie şi denumirea comercială.opc

          Este interzisă comercializarea anvelopelor second-hand pentru iarnă, pe care nu prezintă sau nu este vizibilă informaţia inscripţionată cu litere pe peretele lateral al anvelopei referitoare la marcajele producătorului. Doi agenţi economici din Craiova, pentru că vindeau anvelope de iarnă, fără a avea lizibilă informaţia inscripţionată au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 3.000, iar 150 de anvelope au fost oprite de la vânzare. De asemenea, o altă societate din Craiova comercializa anvelope fără a avea afişat preţul, motiv pentru care a fost sancţionată cu amenda în valoare de 1.000 de lei.