S-a împărţit caşcavalul în CLM Craiova. Pe tăcute şi nemestecate

0
512

Cu o zi înainte de şedinţa de CLM Craiova, în timp ce vizita pasajul suprateran, primarul Lia Olguţa Vasilescu dădea asigurări că plenul o să se desfăşoare foarte repede, pentru că numirile în consiliile de administraţie erau ca şi făcute. Previziunile edilului s-au adeverit, ieri, în totalitate. Consilierii municipali au fost distribuiţi pe la regii, instituţii de cultură şi alte comisii cu o viteză uimitoare, aleşii locali din opoziţie fiind simpli martori la… căratul apei. 

Fără să fie nevoie de nici o intervenţie din partea primarului, consilierii au fost nominalizaţi unul după altul în consiliile de administraţie ale regiilor şi instituţiilor aflate în subordinea CLM Craiova. Ca să se câştige timp, aleşii au găsit de cuviinţă să facă nominalizările pentru fiecare punct în parte, pe partide, iar în partea a doua să le voteze la pachet, profitând şi de faptul că trebuiau să se exprime prin vot secret în toate cazurile. În mai puţin de o oră şi jumătate, toate cele 23 de puncte de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare erau deja parcurse, aleşii petrecând cea mai parte a timpului cu procedura de vot. La final au părăsit sala obosiţi după tăiatul şi bifatul atâtor nume care se vor afla, pentru patru ani de-acum înainte, în structurile de conducere ale regiilor.

O nouă garnitură scoasă la rodaj

Respectând algoritmul politic, reprezentanţii USL şi-au trimis cei mai mulţi oameni în consiliile de administraţie. La Regia de Termoficare, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi a Fondului Locativ şi Regia Autonomă de Transport Craiova au fost numiţi trei din cei şase reprezentanţi pe care trebuie să îi aibă CLM Craiova. Toţi cei care au fost nominalizaţi sunt membri de partid, care nu se regăsesc în rândul consilierilor şi care nu au mai ocupat astfel de funcţii până acum. O excepţie a fost nominalizarea lui Marinel Florescu în CA-ul Regiei de Transport, acesta fiind, în acest moment, şi directorul instituţiei. În celelalte consiliile ale instituţiilor de cultură, sport şi sănătate, tot USL-ul a avut ultimul cuvânt, reuşind, fără probleme, să-şi impună cei mai mulţi oameni şi aici.

Fosta şefă de cabinet a Olguţei Vasilescu, la CAO

Cea mai grea lovitură a fost dată, totuşi, la Compania de Apă „Oltenia”. Fostul reprezentant al CLM, Adriana Motocu, a fost înlocuită cu Eliza Peţa, cea care a îndeplinit funcţia de şef de cabinet al primarului Lia Olguţa Vasilescu, în perioada în care aceasta era senator de Dolj. Cu câteva minute înainte de începerea lucrărilor în plen, propunerea privind numirea acesteia a fost completată cu încă un articol. Potrivit actului, Eliza Peţa este mandată, chiar din momentul numirii, să propună schimbarea tuturor membrilor Consiliului de Administraţie al CAO. În proiect au fost înscrişi paşii pe care aceasta va trebui să-i parcurgă pentru a se atinge acest scop: să se convoace Adunarea Generală a Acţionarilor, iar pe ordinea de zi a şedinţei să se regăsească în mod obligatoriu încetarea mandatelor membrilor CA.

Opoziţie cu glas timid

Cei doi consilieri PDL prezenţi la şedinţă, Mărinică Dincă şi Dan Cherciu, au încercat să facă opoziţie, dar pe un ton firav şi fără a putea să schimbe ceva în desfăşurarea lucrurilor. Fostul viceprimar a încercat să-l numească pe colegul său de partid, Nicolae Marinescu, consilier în mandatul trecut, în CA-ul Casei de Cultură ”Traian Demetrescu”. „Am înţeles că trebuie să punem un om de specialitate. Domnul Marinescu a mai fost reprezentantul nostru la Casa de Cultură şi consider că e un gest de eleganţă să îi propunem tot pe el. Dacă nu îl validaţi, noi nu vom mai face alte propuneri”, şi-a prezentat punctul de vedere consilierul PDL. Propunerea sa a fost respinsă pe motiv că nu îndeplineşte condiţiile de legalitate, proiectul referindu-se la consilierii actuali. Profitând de situaţie, PP-DD-ul şi-a nominalizat propriul consilier, în persoana lui Ionel Pană.

Rămâne cum am stabilit!

La vot, lucrurile au fost şi mai clare, toate proiectele fiind adoptate cu majoritate de voturi. Au existat doar două abţineri, şi acestea doar în cazul câtorva proiecte aflate pe ordinea de zi. A existat, totuşi, şi o excepţie, proiectul privind desemnarea reprezentanţilor CLM Craiova în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar fiind retras de pe ordinea de zi de primar pe motiv că nu s-au completat toate locurile. Acest fapt a atras replica alesului Dan Cherciu, care a ţinut să le bată obrazul colegilor din actualul mandat: ”Vreau să vă fac o observaţie. În mandatul trecut, deşi noi am avut majoritatea, am negociat locurile în consiliile de administraţie pentru ca fiecare partid să fie reprezentat. Ceea ce se întâmplă acum e un fel de a ne face că suntem democraţi. Adică ni se dă dreptul să ne numim şi noi oameni pe liste, dar numai un nebun îşi poate închipui că dacă l-am trecut va fi şi votat”.

 

Administratorii SC Pieţe şi Târguri SRL şi SC Salubritate SRL sunt vizaţi pentru a fi schimbaţi. În plenul de ieri au fost numiţi reprezentanţii CLM în comisia de evaluare a acestora. Viceprimarul Florentin Tudor şi consilierii USL Alin Mitrică, şi Răzvan Socoteanu vor analiza activitatea de la Pieţe, iar la Salubritate – Răzvan Socoteanu, Nicuşor Cotescu şi Dorel Voicu.

Viceprimarul Florentin Tudor a fost desemnat să facă parte într-una dintre cele mai sensibile comisii ale CLM Craiova, Comisia de delimitare a teritoriului administrativ al municipiului Craiova. ”Misiunea colegului nostru va fi foarte grea, pentru că aceste probleme administrative nu au fost tranşate de 23 de ani încoace. Va trebui să fim alături de el pentru ca să se vadă efectele de funcţionare a acestei comisii”, a venit sfatul de la fostul viceprimar Mărinică Dincă.

Viceprimarul Cristina Calangiu s-a autopropus, în şedinţa de ieri, pentru a face parte din comisia de vânzare a spaţiilor cu destinaţie de cabinete medicale. Din această comisie mai face parte şi consilierul USL, Nicuşor Cotescu.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU