Încă şase reţinuţi în dosarul transportatorilor “prădători” din Constanţa

0
143

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu un procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au organizat, miercuri, o acţiune în judeţul Constanţa în urma căreia şase persoane au fost reţinute şi aduse la Craiova, în arest. Activităţile s-au desfăşurat după ce, continuând cercetările în dosarul vizând furturile din containerele cu marfă ce plecau din Slatina, de la Pirelli şi ajungeau goale în Portul Constanţa, situaţia fiind similară şi în cazul altor societăţi care contractaseră serviciile de transport ale suspecţilor, oamenii legii au stabilit că şi cei şase constănţeni participau la comiterea faptelor pentru care alţi şapte membri ai grupului infracţional sunt în arestul IPJ Dolj încă din luna martie. Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că prejudiciul creat de gruparea infracţională în perioada 2009-2011 este de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Continuând cercetările într-o cauză ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în activităţi de înşelăciune şi spălare de bani, în urma căreia şapte persoane au fost arestate preventiv în luna martie a.c., poliţiştii BCCO Craiova în colaborare cu ofiţerii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR şi SRI Constanţa, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins, miercuri, 4 iulie a.c., la şapte locaţii din Constanţa, în acelaşi timp fiind puse în executare şi 12 mandate de aducere emise pe numele unor persoane despre care s-a stabilit că făceau parte din acelaşi grup infracţional. Cei 12 au fost audiaţi de procurorul craiovean, la finalul audierilor fiind emise ordonanţe de reţinere pentru şase dintre ei, care au fost „îmbarcaţi” şi aduşi direct în arestul IPJ Dolj, alăturându-se colegilor lor. Este vorba despre Dan Vişan (30 de ani), Robert Covaci (37 de ani), Daniel Cocîrlea (32 de ani), Răduţu Dima (33 de ani), Alexandru Dumbravă (23 de ani) şi Cristian Şapera (27 de ani), toţi din Constanţa.

Bunuri în valoare de 70.000 de euro confiscate miercuri, la percheziţii

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului infracţional, coordonat de Marin Ghencea şi Viorel Sidău, care au acţionat pe raza mai multor judeţe ale ţării prin intermediul unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri, au indus în eroare mai multe societăţi prin substituirea mărfii şi însuşirea acesteia, ulterior valorificând-o prin intermediul altor societăţi, falsificând documentele de provenienţă şi transport. Reamintim că una din firmele prejudiciate a fost şi Pirelli, oamenii legii stabilind că, în perioada aprilie – iulie 2010, suspecţii, în calitate de reprezentanţi sau angajaţi ai SC Patronul şi Argatul SRL şi SC Daiodra SRL, ambele din Constanţa, specializate în transporturi rutiere, şi-au însuşit şi valorificat 10.000 de anvelope în valoare de aproximativ 500.000 de euro, cu ocazia transportării acestora de la producător către Portul Constanţa. Mai exact, pe drumul de la Slatina până în Portul Constanţa aceştia au oprit vehiculele, au desigilat containerele, au descărcat anvelopele, apoi au aplicat din nou sigilii, la destinaţia finală ajungând doar cartoane în loc de anvelope. Pentru a-i induce în eroare pe beneficiari, învinuiţii au folosit în mai multe cazuri identităţi false, dar şi numere de înmatriculare şi documente de transport falsificate. Folosind acelaşi mod de operare, membrii reţelei au “uşurat” şi alte transporturi pe care le aveau, alegându-se cu zeci de combine frigorifice, televizoare cu plasmă, obiecte de mobilier sau ţigări, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională ajungând la aproximativ 2,5 milioane de euro, după cum s-a stabilit prin extinderea cercetărilor.

În urma percheziţiilor de miercuri, poliţiştii BCCO Craiova au ridicat în vederea confiscării bunuri despre care există date că fac parte din transporturile prădate, în valoare de circa 70.000 de euro, după cum a precizat comisar-şef Silviu Văcaru, comandantul BCCO Craiova. Cei şase constănţeni reţinuţi miercuri au fost prezentaţi, ieri după-amiază, Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, în sarcina lor fiind reţinute infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, furt calificat, înşelăciune, spălare de bani şi contrabandă.