Un număr mare de ape pentru scăldat din Europa îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate

0
321

Raportul anual privind apa pentru scăldat publicat vineri, 3 iunie, arată că, în 2022, aproape 85 % din zonele europene pentru scăldat îndeplineau cele mai stricte standarde ale Uniunii Europene în materie de calitate a apei.

Evaluarea oferă o imagine de ansamblu asupra zonelor pentru scăldat cu cea mai bună calitate a apei din întreaga Europă, de care înotătorii pot profita în această vară. Evaluarea, elaborată de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în cooperare cu Comisia Europeană, se bazează pe monitorizarea a 21 859 de zone pentru scăldat din întreaga Europă. Monitorizarea a fost efectuată în 2021 în statele membre ale UE, în Albania și în Elveția.

Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat: „Acest raport aduce vești foarte bune celor care fac rezervări pentru vacanța de vară pe deplin meritată în zonele de scăldat pitorești din Europa. Indiferent dacă destinația aleasă este o plajă din Grecia, un lac din Ungaria sau un râu din Franța, putem fi siguri că marea majoritate a apelor pentru scăldat au o calitate excelentă. Acest lucru este benefic pentru mediu, pentru sănătatea noastră și pentru industria turismului din Europa, care se redresează în urma pandemiei. Ne angajăm să menținem aceste standarde și să aducem noi îmbunătățiri pe calea către atingerea obiectivului nostru de reducere la zero a poluării.”

Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEM, a declarat: „Rezultatele din acest an demonstrează că acțiunile puse în aplicare timp de peste 40 de ani de UE în scopul de a îmbunătăți calitatea apei pentru scăldat în întreaga Europă au adus beneficii atât sănătății noastre, cât și mediului. Planul de acțiune al UE privind reducerea la zero a poluării și examinarea Directivei UE privind apa pentru scăldat vor consolida și mai mult angajamentul nostru de a preveni și de a reduce poluarea în următoarele decenii.”

https://romania.representation.ec.europa.eu/news/reducerea-la-zero-poluarii-un-numar-mare-de-ape-pentru-scaldat-din-europa-indeplinesc-cele-mai-2022-06-03_ro