Salon de fotografie cu caracter filantropic, în memoria dr. Horia Pârvănescu

0
297

A fost medic, șeful Secției de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, a fost fotograf amator, deschizând mai multe expoziții personale, însă a fost și un om implicat în multe acțiuni cu scop filantropic, vizând îndeosebi susținerea performanței, dar și sprijinirea persoanelor cu posibilități materiale reduse. Gesturile sale de generozitate i-au impresionat și inspirat, deopotrivă, pe cei apropiați, astfel că, după plecarea sa într-o altă lume, la sfârșitul lunii mai a.c., aceștia au decis organizarea primei ediții a Salonului de Fotografie „Dr. Horia Pârvănescu”. Expoziția de fotografie cu caracter filantropic va fi vernisată astăzi, 6 iunie, ora 11.00, în sala de spectacole a Cercului Militar Craiova.

 

Horia Pârvănescu s-a născut la 27 martie 1953, în Craiova, și a urmat, în perioada 1972-1978, cursurile Facultății de Medicină din orașul natal, specializându-se în Chirurgie plastică, iar mai apoi și în Microchirurgie reconstructivă. Tot la Craiova, și-a luat doctoratul în 2002, în Științe medicale, cu lucrarea „Contribuții la studiul variabilității vascularizației oaselor”, sub coordonarea prof. dr. Gheorghe Drăgoi. A fost mai întâi medic specialist chirurgie generală la spitalele din Băilești și din Drăgășani. Mai apoi, a devenit şeful Secției de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova și conferenţiar al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. A fost membru fondator al Asociației Chirurgilor din România și al Asociației Româno-Sârbe a medicilor chirurgi. A participat la zeci de congrese naționale și internaționale, unde a prezentat lucrări și a fost și moderator de secțiuni. Anul trecut, a publicat la Editura Medicală Universitară din Craiova lucrarea „Fotografia medicală în clinică”, o noutate absolută pe plan național, pe care ar fi dorit să o editeze și în limba engleză.

Fotograf amator şi membru al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”, Horia Pârvănescu a deschis până acum mai multe expoziții personale, majoritatea cu scop filantropic, fondurile rezultate din vânzarea lucrărilor sale fiind direcționate către premierea elevilor olimpici doljeni, Căminul de Bătrâni din Craiova etc. „Seria acestor expoziții filantropice a început-o la Muzeul de Artă Craiova, încurajat de regretatul Florin Rogneanu, de care ne lega pe amândoi o caldă prietenie”, a subliniat col. (r.) Mircea Anghel, președintele amintitului fotoclub.

Ca artist fotograf, Horia Pârvănescu a participat la multe saloane de fotografie naționale și internaționale, în cadrul cărora a avut numeroase lucrări acceptate și a obținut distincții. La cel mai recent Salon Național „Mihai Dan-Călinescu” de la Craiova, din anul 2013, a câștigat Medalia de Aur la categoria „Tema liberă color”, cu lucrarea „Călător”. Împreună cu membrii fotoclubului craiovean a participat la toate expozițiile de grup pe care acesta le-a deschis la alte fotocluburi din țară și din străinătate. „Luna aceasta, pe data de 17, va expune împreună cu noi la Foto Club Arad o serie de  trei portrete în cadrul expoziției fotoclubului nostru, intitulată „Expresii în alb-negru”», a adăugat col. (r.) Mircea Anghel, care a avut cu Horia Pârvănescu nu numai o frumoasă colaborare de-a lungul timpului, ci și o strânsă prietenie.