Craiova și-a răsplătit valorile

0
549

Zile Craiovei sunt, alături de concertele și spectacolele care îi binedispun pe craioveni, și o ocazie în care orașul își celebrează și bogăția spirituală, dintr-o dorință de a lăsa semne palpabile în cartea de istorie. Într-o atmosferă solemnă, Craiova și-a răsplătit, ieri, valorile cu care se mândrește. Găzduită în sala de spectacole a Operei Române, festivitatea de acordare a titlurilor de „Cetățean de Onoare al Craiovei” a fost marcată, îndeosebi, de prezența personalităților vieții culturale. Distinsa prozatoare Ileana Vulpescu, care a inclus parfumul Craiovei de altădată în romanele sale, a pășit pe scenă anevoios, vârsta spunându-și cuvântul, dar a lăsat un mesaj puternic. Ardeleancă la origini, actrița Natașa Raab a făcut și ea o declarație de dragoste pentru Craiova, orașul care i-a fost casă timp de 40 de ani. Scriitorul Alexandru Mironov a mulțumit craiovenilor pentru acest gest, amintindu-și cu plăcere de colegi, profesori, locuri, într-un cuvânt de Craiova. În cadrul aceleiași ceremonii, au fost premiați și 38 de elevi care s-au întors cu medalii de la concursurile naționale și internaționale.    

Ca și la ediția precedentă, festivitatea acordării titlurilor de „Cetățean de Onoare al Craiovei” a fost găzduită de sala de spectacole a Operei Române, decorul fiind în perfectă concordanță cu tonul solemn pe care autoritățile și l-au dorit și de această dată pentru manifestare. Și, mai mult, ceremonia a fost programată să înceapă la ora 18.00, pentru a împrumuta ceva și din atmosfera boemă a unei serate culturale. La propunerea autorităților locale și cu girul unanim al consilierilor municipali, au primit titlul de „Cetățean de Onoare” scriitoarea Ileana Vulpescu, actrița Natașa Raab și omul de știință Alexandru Mironov. Toți cei trei s-au aflat în sală și au urcat pe scenă pentru a-și ridica titlurile care le-au fost conferite. Nu înainte ca gazdele, primarul Lia Olguța Vasilescu și președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, să-i întâmpine, așa cum se cuvine, pe invitați.

„Craiova merită statutul de capitală aristocratică a sudului țării”

Primarul Lia Olguța Vasilescu a punctat faptul că este cea de-a III-a ediție a „Zilelor Craiovei”, care este organizată în vară, deoarece, pe data de 1 iunie 1475, a fost atestată documentar Bănia. «Un oraș care este din ce în ce mai puternic și mai dezvoltat, un oraș din ce în mai frumos, mai cultural. Cred că merităm cu prisosință și statutul de Capitală Culturală Europeană, așa cum cred că merităm cu prisosință și statutul de capitală aristocratică a sudului țării pentru că nu trebuie să uităm faptul că, înainte de războaie, aristocrația sudului României își făcea case la Craiova. De aceea vedem acum cât de minunat arată centrul vechi al Craiovei care a fost reabilitat recent și care a fost construit de marii arhitecți francezi, cu pietrari din Italia. Vreau să vă spun tuturor craiovenilor „La mulți ani!”», a spus primarul Craiovei.

„Jubileul îl vom marca din postura de locuitori ai unei Capitale Culturale Europene”

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a salutat cele trei personalități cu care se îmbogățește cartea de onoare a Craiovei și a dorit orașului ca, la jubileul de 25 de ediții, să fie încununat cu statutul de Capitală Culturală Europeană.  „Figuri ilustre au conturat, în vremuri mai vechi sau mai noi, prestigiul unei citadele care și-a făcut din nume un renume. Sărbătoarea Craiovei este și omagiul adus acestor personalități, a cărora amprentă o poartă destinul nostru comun. De Mihai Viteazul și Titu Maiorescu la Marin Sorescu și Tudor Gheorghe. O galerie impresionantă care ne face cinste și în care azi se înscriu trei nume noi, sonore, ce-și primesc locul binemeritat printre cetățenii de onoare ai orașului: Ileana Vulpescu, Natașa Raab, Alexandru Mironov. (…) O tradiție a devenit această manifestare frumoasă ajunsă la cea de-a 19 ediție, un eveniment at cărui jubileu de 25 de ani am convingerea că îl vom marca, în anul 2021, din postura de locuitori ai Craiovei Capitală Culturală Europeană”, a afirmat Ion Prioteasa.

„Ce îi cer eu artistului: să nu asculte comenzi!”

În ciuda anilor care își spun cuvântul pe chipul său, sprijinindu-se pe două cârje, dar cu o ținută dreaptă, scriitoarea Ileana Vulpescu a urcat pe scenă pentru a-și ridica distincția de „Cetățean de Onoare” al Craiovei. Venind după o laudatio lungă, continuată cu mărturisirile – făcute din postura de prietenă – ale actriței Georgeta Tudor Luchian, Ileana Vulpescu a vorbit puțin. În cele câteva minute, „Ileana din Bratovoiești” (cum am aflat că îi place să semneze atunci când oferă autografe) a sintetizat ceea ce poate fi numit un crez artistic. În propoziții simple și susținându-și tonul ferm al vocii cu o privire pătrunzătoare, Ileana Vulpescu le-a cerut artiștilor să nu abdice de la un singur lucru, și anume să nu răspundă la nici o comandă. „Mă simt onorată că orașul în care mi-am petrecut copilăria și adolescența și-a adus aminte de mine. La frageda mea vârstă de 83 de ani, mi-am permis să trag și eu niște concluzii despre artă. Și nu m-am aventurat în altceva decât în literatură. Din punctul meu de vedere, scriitorul trebuie să își servească țara, neamul și limba. Noi ne împopistrăm limba cu tot felul de năzdrăvănii de prin toate colțurile lumii, dar este bine să o știm pe aceea pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștri moștenire. Dacă am greșit vreodată, am greșit singură, la nici un fel de comandă. Asta este ceea ce îi cer eu artistului: să nu asculte comenzi! Bună seara”.

„Voi fi una din oltencele cu care să vă mândriți în continuare”

Actrița Natașa Raab s-a născut în Ardeal, dar Craiova a fost pentru ea o familie primitoare. Cu fiecare ropot de aplauze din sala de spectacole, craiovenii i-au confirmat, de fiecare dată, că deține deja un loc aparte în sufletele lor. După o laudatio lecturată de Emil Boroghină, în care a subliniat cariera impresionantă pe scena Teatrului din Craiova, Natașa Raab a le-a mulțumit craiovenilor pentru onoarea de a-i decerna acest titlu. „Vă mulțumesc pentru această onoare și pentru această cinste pe care mi-ați făcut-o. Vă promit că atâta timp cât Dumnezeu mă va îngădui, voi fi una din oltencele de care să vă puteți mândri în continuare”. Cu harul său actoricesc, Natașa Raab și-a amintit de prima sa consacrare publică, pe care a cunoscut-o pe mandatul primarului Vasile Bulucea, care i-a oferit o diplomă de onoare. „Era mai tinerică atunci și mi-a zis să mai cresc până când o să devin și cetățean de onoare”, a spus, cu umor, Natașa Raab, arătând invitaților diploma pe care o păstrează înrămată.

„Oltenii mi-au deschis întotdeauna brațele”

Chiar în clădirea care a găzduit ceremonia, Alexandru Mironov, fost ministru al Tineretului și Sportului (între 1993-1996), a absolvit liceul în urmă cu mulți ani, iar această perioadă este una dintre cele mai vii în memoria sa. De aici și atașamentul pe care omul de știință îl are pentru acest oraș. Înainte să lectureze laudatio, profesorul Radu Constantinescu a mulțumit Consiliului Local pentru faptul că a hotărât să acorde să-i acorde această distincție lui Alexandru Mironov, un matematician format pe băncile școlii craiovene.

Jovial, Alexandru Mironov și-a expus firul vieții, accentuând momentele frumoase petrecute la Craiova, anii de liceu, colegii și profesorii, orele de scrimă. „Provin dintr-o familie de basarabeni refugiați, ne-am risipit conform unui plan pe care armata română îl pusese la dispoziție și ne-au ascuns în județe în care eram mai greu de găsit. După peregrinări prin țară, la 10 ani am ajuns la Craiova. Vă spun asta doar pentru ca să subliniez că niciodată nu m-am simțit străin, oltenii mi-au deschis întotdeauna brațele și am fost egal cu toată lumea, la fel de bun ca toată lumea, beneficiind de aceiași mari profesori. Cred că aș putea să spun că, în numele basarabenilor pe care România i-a adăpostit, eu vă mulțumesc”.

***

Tot ieri, autoritățile i-au premiat și pe elevii care au obținut premii la concursurile naționale și internaționale. Nu mai puțin de 38 de olimpici, alături de profesorii care i-au pregătit, și-au auzit numele în sală și au fost felicitați de primarul Lia Olguța Vasilescu pentru performanțele obținute. Cu votul consilierilor municipali, Primăria Craiova le-a oferit acestora premii în bani, de la bugetul local fiind alocată o sumă de 75.000 de lei.