Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu delegația Nuclear Energy Agency

0
346

Prim-ministrul Nicolae – Ionel Ciucă s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu delegația Nuclear Energy Agency (NEA) condusă de directorul general William D. Magwood al IV-lea.

Principalele teme abordate au vizat aderarea României la Organizația pentru Cooperare și  Dezvoltare Economică (OCDE), inițiativa regională privind dezvoltarea în domeniul nuclear  și colaborarea dintre România și NEA.

Cu acest prilej, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a reliefat importanța pe care România o acordă capabilităților nucleare și relevanța NEA, agenție în care România este deja reprezentată pentru procesul de aderare la OCDE, care este o țintă asumată la nivel național.

Prim-ministrul a arătat disponibilitatea de a dezvolta capacitatea României de producere a energiei nucleare, folosind tehnologia nord-americană, element ce particularizează țara noastră în regiune.

”Guvernul susține dezvoltarea programului nuclear românesc, prin proiecte substanțiale de investiții, având în vedere rolul energiei nucleare în strategia energetică a României.

Decizia luată la nivel european de a accepta energia nucleară ca fiind energie de tranziție către economia curată ne încurajează să sprijinim investițiile în noile capabilități care includ atât noi reactoare, cât și utilizarea tehnologiei SMR. Sunt proiecte care vor contribui la întărirea profilului țării noastre din perspectiva producției de energie și de atingere a independenței energetice, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În acest sens, pentru România reprezintă priorități atât pregătirea angajaților în domeniu, cât și dezvoltarea rețelei de producere și transport a energiei.

La rândul său, directorul general al NEA- OCDE a confirmat disponibilitatea de sprijin din perspectiva creșterii capabilităților de a produce energie nucleară, evidențiind rolul pozitiv pe care apartenența României la această agenție îl poate juca în procesul de aderare la OCDE.

Investițiile în domeniul nuclear reprezintă oportunități pentru mediul de afaceri, iar în acest sens sprijinul guvernamental poate contribui la coagularea de noi proiecte.

În cadrul dialogului au fost menționate principalele avantaje al energiei nucleare, care poate reduce emisiile de carbon reprezentând o alternativă la gazul rusesc, inclusiv în domeniul industrial.

Informații suplimentare:

Nuclear Energy Agency (NEA) este agentia guvernamentala din cadrul OCDE care facilitează cooperarea între țări cu tehnologii și infrastructuri nucleare avansate ce urmăresc să atingă excelența în domeniul nuclear privind siguranța, tehnologiile, știința, protecția mediului și legislația aferentă.

Directorul General NEA efectuează o vizită de lucru la București având ca obiectiv dezvoltarea cooperării dintre România și Agenția pentru Energie Nucleară.