Cartierul chinezesc, inclus oficial pe lista proiectelor ANL

0
222
Cartierul de locuințe de pe strada Caracal a fost publicat recent pe site-ul ANL. Proiectul imobiliar prin credit ipotecar de la Craiova beneficiază de o scurtă prezentare și, ceea ce este mai important, îi informează pe cei interesați cum trebuie să procedeze pentru a contracta, efectiv, o locuință. Primele apartamente au fost anunțate de ANL pentru anul 2023, însă cererile se pot depune, de acum, și online.
Cartierul de locuințe de pe strada Caracal din Craiova a fost adăugat, recent, de către ANL în lista proiectelor imobiliare prin credit ipotecar pe care și le-a programat să le desfășoare în țară. Lista poate fi consultată online, pe site-ul agenție, și cuprinde informații generale legate de amplasamentul apartamentelor – strada Caracal, nr. 123 – precum și o scurtă descriere a viitorului cartier. În proiectul ANL, care a rămas același cu proiectul întocmit de dezvoltatorul chinez, noua zonă urbană va cuprinde 187 de garsoniere, 1.035 de apartamente cu două camere, 533 de apartamente cu trei camere și 64 de apartamente de tip penthouse. Cumpărătorii direct interesați sunt ghidați apoi, printr-un link, să acceseze secțiunea specială destinată achiziției prin credit ipotecar.
Craiovenii pot trimite cererile către ANL
Primul pas este solicitarea unei locuințe către ANL. Conform celor menționate pe site, formularul se poate trimite prin poștă, cu confirmare de primire, sau online. „După înscrierea în baza de date, solicitanții se vor informa periodic asupra amplasamentelor promovate, la sediul Agenției Naționale pentru Locuințe (Departamentul de Relații cu Publicul – telefon 021/320.61.22) sau pe site-ul instituției. Persoanele interesate de un amplasament se vor prezenta în vederea înscrierii la locația și în perioada anunțate de ANL”, se menționează în informarea agenției. În momentul pregătirii amplasamentului pentru ofertare, oferta va fi prezentată solicitanților. Persoanele care acceptă oferta prezentată primesc apoi o adresă către una din băncile finanțatoare în vederea întocmirii dosarului de solvabilitate.
Lista băncilor agreate pentru municipiul Craiova
Un număr de șapte bănci sunt agreate de ANL pentru proiectul imobiliar de la Craiova. Este vorba de BRD Groupe Societe Generale, Piraeus Bank, CEC Bank, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania și Alpha Bank, care acordă credite ipotecare persoanelor interesate. „Contractul de credit ipotecar se semnează de către beneficiarul locuinței și banca finanțatoare. Odată cu semnarea contractului de credit ipotecar se semnează și contractul de ipotecă, prin care beneficiarul de credit ipotechează locuința în favoarea băncii finanțatoare, până la rambursarea integrală a creditului”, se arată în informarea ANL. Persoana care solicită un credit trebuie sa fie angajată cu contract de muncă pe perioada nedeterminată, iar prin veniturile pe care le obține (la nivel de familie) să poată garanta rambursarea creditului. La stabilirea bugetului, se iau în calcul veniturile solicitantului, ale soțului/soției (unde este cazul) sau veniturile obținute de alți membri ai familiei care pot participa la plata creditului. Membrii familiei pot fi numai rudele de gradul I.
Ordinul de începere a lucrărilor, după contractarea creditelor
După parcurgerea acestor etape, ANL va da ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea locuinței. În contractul de construire se prevede un termen de 24 de luni pentru finalizarea locuinței de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Pentru cartierul de la Craiova, agenția a preconizat că primele locuințe ar trebui să fie date în folosință în anul 2023. În discuție se află un număr de 250 de apartamente, care se regăsesc în blocul L2, situat chiar la stradă – cel mai avansat dintre toate. Pentru restul de 1.550 de locuinţe, reprezentanţii ANL estimează un termen şi mai îndelungat – anul 2030. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat însă, într-o ședință de consiliu, răspunzând interpelărilor adresate de opoziție, că proiecția a fost făcută în așa fel pentru a prelungi termen impus de Ministerul Apărării, prin hotărâre de guvern.