Poliţist doljean condamnat definitiv pentru şpagă şi trafic de influenţă

0
108

Agentul Postului de Poliţie Pieleşti acuzat că, împreună cu un complice, în schimbul unor sume de bani, a „aranjat” dosarul unui bărbat cercetat pentru furt de combustibil, poliţistul învăţându-i ce să facă şi ataşând la dosar declaraţii şi acte false, în schimbul sumei de 600 de lei, a fost condamnat definitiv. Curtea de Apel Craiova i-a respins, joi, 4 mai a.c., apelul declarat împotriva sentinţei din septembrie 2016 a Tribunalului Dolj prin care a primit o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, favorizarea infractorului şi luare de mită. Şi complicele său a rămas cu pedeapsa primită pe fond, de 1 an şi 4 luni închisoare, tot cu suspendare.

politiaReamintim că, pe 15 octombrie 2014, erau introduşi în arestul IPJ Dolj pentru 24 de ore agentul de poliţie Viorel Constantin, de 42 de ani, de la Postul de Poliţie Pieleşti, şi Vasile Cărămidă, de 41 de ani, persoană fără calitate specială, acuzaţi de luare de mită, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi mărturie mincinoasă. Anchetarea celor doi a fost demarată de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Dolj, în urma denunţului unui bărbat (Tudor Dan Barbu) care beneficiase de ajutorul celor doi, dar care se săturase să i se tot ceară bani. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Vasile Cărămidă, din Pleniţa, a intervenit pe lângă agentul de poliţie Viorel Constantin pentru ca acesta să-şi încalce obligaţiile de serviciu, în sensul de a nu angaja răspunderea penală a lui Tudor Dan Barbu, cercetat de agentul de poliţie pentru comiterea infracţiunii de furt de combustibil. Barbu sustrăsese motorină de la firma Mitliv, la care era angajat, Constantin Viorel, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Pieleşti, întocmise pe numele său dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt şi chiar înregistrase dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, dar când l-a abordat Cărămidă, care i-a spus că hoţul este dispus să plătească pentru a scăpa de dosar, n-a stat prea mult pe gânduri şi s-a apucat de „fabricat” probe.

L-a învăţat cum să scape de răspundere

curtea de apelPoliţistul i-a trimis pe Vasile Cărămidă şi pe Tudor Dan Barbu, împreună cu un martor, la staţia PECO Eurogenetic Balş, de unde au procurat un bon de motorină echivalent cantităţii sustrase de făptuitor pentru a fi depus la dosarul cauzei. Mai mult, l-a învăţat pe Cărămidă să declare în mod mincinos că făptuitorul a cumpărat motorina pentru el, primind şi suma de bani necesară. Pe baza acestor demersuri, prin referatul din 27.03.2013 agentul de poliţie Constantin Viorel a propus neînceperea urmăririi penale, soluţia fiind însuşită de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova care a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Barbu Tudor Dan prin rezoluţia nr. 13622/P/2012 din 07.05.2013. În noiembrie 2014 Vasile Cărămidă şi Viorel Constantin au fost trimişi în judecată, în stare de arest la domiciliu, iar pe 29 iunie 2015 au fost plasaţi sub control judiciar.

După aproape doi an de judecată, pe 16 septembrie 2016, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în acest dosar. Astfel, agentul Constantin Viorel pentru favorizarea infractorului, trafic de influenţă şi luare de mită a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, iar Vasile Cărărmidă a primit 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 3 ani şi 4 luni.

Agentul de poliţie a declarat apel, însă joi, 4 mai a.c., Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul ca nefondat, menţinând hotărârea pronunţată pe fond: „Respinge apelul declarat de inculpatul Constantin Viorel ca nefondat. Obligă pe inculpatul Constantin Viorel la 100 lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.