Deşi lucrările au început de la mijlocul lunii octombrie 2015, Parcul „Romanescu” este interzis, de astăzi, tuturor celor care sunt dornici de plimbări în aer liber. Până la terminarea lucrărilor de reabilitare, craiovenii amatori de mişcare sau de o plimbare în natură sunt invitaţi de către autorităţile locale în Parcul Tineretului sau în Grădină Botanică.
Și această măsură de atenţionare în mod special a publicului a fost impusă de comisia ministerială care a vizitat, la sfârşitul lunii martie, Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova. Pe lângă oprirea parţială a lucrărilor, specialiştii din minister au făcut municipalităţii şi recomandarea de a le spune craiovenilor care ajung în parc că se supun unor riscuri, dat fiind faptul că se plimbă printr-un şantier. „Beneficiarul va emite comunicate de presă care să avertizeze utilizatorii parcului şi populaţia Craiovei cu privire la riscurile la care se expun în urma nerespectării indicaţiilor de utilizare a parcului în perioada de execuţie”, se precizează în comunicatul de presă, emis anterior de Primăria Craiova.
„Interzis” la comanda comisiei de la Cultură
În noul comunicat de astăzi, municipalitatea spune că accesul publicului în Parcul Romanescu este interzis, măsura fiind solicitată de SC Mitliv, care execută lucrarea de reabilitare a parcului. „Această măsură a fost impusă la solicitarea expresă a executantului lucrării pentru a se putea lucra concomitent pe toate aleile. S-au luat măsurile necesare de semnalizare prin benzi fluorescente, panouri de avertizare şi afişe expuse pe fiecare poartă de acces şi pe gardurile ce împrejmuiesc şantierul în lucru”, se spune în atenţionarea Primăriei Craiova. „Fiind un şantier în lucru, considerăm că fiind necesar că toţi cetăţenii să fie informaţi cu privire la riscurile la care se expun”, motivează autorităţile locale.
Pericole la tot pasul
În perioadă de execuţie a lucrărilor, cei care vizitează Parcul „Romanescu” trebuie „să adopte un comportament preventiv pentru a evită eventualele situaţii de urgenţă”. Potrivit autorităţilor, cele mai întâlnite situaţii de risc identificate sunt de lovire sau rănire de către piesele şi utilajele grele. De asemenea, cei care pleacă la plimbare prin parc pot să cadă în golurile neacoperite sau în şanţurile rezultate în urmă săpăturilor. Autorităţile îi avertizează pe craioveni că se pot electrocuta prin atingere directă sau indirectă. Este periculoasă şi trecerea prin zona de acţiune a mijloacelor de transport şi a utilajelor. Pot să fie atinşi de obiecte sau de scule care cad, se pot împiedica sau aluneca, pot fi loviţi de materiale sau de mişcările necontrolate ale utilajelor sau pot fi suferi tăieturi şi înţepături.
Parcul Tineretului şi Grădina Botanică, variante pentru plimbăreţi
Aceştia fiind factorii de risc, Primăria Craiova a decis să închidă oficial Parcul „Romanescu”. „Până la terminarea lucrărilor de reabilitare, craiovenii dornici de mişcare sau de o plimbare în natură sunt invitaţi în Parcul Tineretului sau în Grădină Botanică”, se mai specifică în comunicatul municipalităţii. Parcul Tineretului nu a mai fost promovat în ultima vreme şi nu a mai fost nici vizitat de foarte mulţi craioveni, deşi acolo se află destule terenuri de sport. Ca şi la deschidere, şi acum se pune problema distanţei faţă de oraş. Grădina Botanică se află la polul opus. De mai bine de un an, aici s-au început lucrările de reabilitare, care nu s-au terminat nici acum, dar avantajul este că este un spaţiu de recreere foarte aproape de oraş, adică la kilometrul zero al oraşului.
Lucrările sunt oprite până pe 14 aprilie
Comisia trimisă de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, care a postat pe Facebook că „se luptă pentru Parcul Romanescu”, a venit în control săptămâna trecută şi a făcut verificări timp de trei zile. Până la raportul oficial, care este aşteptat pe 14 aprilie, o parte dintre lucrări s-au sistat. Este vorba de săpăturile de la gardul ce împrejmuieşte parcul, precum şi lucrările de la gardurile din jurul insulelor şi a malurilor de lac. Totodată, comisia condusă de secretarul de stat Mihai Ghika a cerut măsuri stricte pentru protejarea copacilor seculari, şi anume un plan cu căile pe care vor circula utilajele, care până acum a lipsit. Respectivul plan urmează să fie realizat de executantul SC Mitliv, împreună cu Primăria Craiova şi să îl pună la dispoziţia comisiei în termen de o săptămână.
Lucrările din parc se ridică la suma de 11 milioane de euro şi ar fi trebuit să fie gata în martie 2016.