„Karpov not Kasparov” aduce cine-concertul „Schastye” și la Craiova

0
300

Teatrul Național din Craiova (TNC) vă invită sâmbătă, 10 martie, de la ora 22.00, la proiecția filmului mut „Fericirea” / „Schastye” (Uniunea Sovietică, 1935, în regia lui Aleksandr Medvedkin), acompaniat live de muzica celor de la „Karpov not Kasparov” – un proiect născut în 2009, ca un joc muzical de acțiune și reacțiune între sintetizator și percuție. Fondatorii proiectului sunt Valeriu Borcoș (voce, sintetizatoare) și Eduard Gabia (baterie), iar stilul abordat este retroelectroclash cu influențe din folclor, jazz și muzică clasică. Evenimentul va avea loc în cadrul programului „MIXA(r)TE”, desfășurat în stagiunea 2017-2018 a TNC.

Eroi locali ai Bucureștiului, orașul lor natal, dar și activi muzicieni-călători, „Karpov not Kasparov” și-au purtat instrumentele prin întreaga Europă în ultimii patru ani, având live set-uri în Berlin, Milano, Vienna, Florența, Hamburg, Basel, Torino, Brussel, Dusseldorf, Praga, Varșovia, Lille, Budapesta etc.

Au început să facă muzică, după cum o spun chiar ei, inspirându-se din regulile și strategiile jocului de șah. Rezultatul este un amestec de muzică dance a anilor ’80, cu elemente inspirate din folclorul oriental și jazz. Albumul lor din 2016 a fost declarat „cel mai bun al anului” de revista Scena9.ro și „probabil cel mai bun album de gen al ultimilor… 30 de ani în Romania” de blogul muzical Muzici&Faze.

 „Cel din urmă film mut produs de avangarda sovietică își retrăiește gloria pe ritmuri moderne, fiind pus în valoare de o coloană sonoră originală, dansantă pe alocuri, experimental-electronică, dar și cu unele nuanțe de folclor și jazz. Cine-concertul a fost prezentat în ultimii 4 ani pe scene culturale din Viena, Berlin, Praga, Oslo, Lyon și Budapesta”, precizează reprezentanții TNC.

„Fericirea” / „Schastye” este o poveste populară rusească stilizată despre un țăran leneș și sărac, pe nume Khmyr, care visează să devină țar, să mănânce grăsime de porc și să nu facă nimic (ideea lui de fericire), și nevasta sa harnică, care și-a găsit fericirea într-o fermă colectivă, după revoluție. Ultimele două reprezentații vor avea loc în București (9 martie, Apollo 111) și Craiova (10 martie), urmând ca din toamnă „Karpov not Kasparov” să înceapă turneul european cu un nou cine-concert pentru filmul „Muntele sfânt” (1973) de A. Jodorowsky.

Biletele pentru evenimentul de la Craiova pot fi achiziționate online, la prețul de 18 lei, și de la Agenția teatrală, la prețul de 20 lei.

***

De-a lungul timpului, duoul „Karpov not Kasparov” a colaborat cu diverşi artişti contemporani împreună cu care fiecare concert a devenit un spectacol vizual ori de teatru sau dans experimental cu muzica live compusă de multe ori la faţa locului, în timp real. Multe dintre aceste spectacole au fost găzduite de locuri neobişnuite, cum ar fi o măcelărie, un magazin de pantofi, o frizerie, un azil de bătrâni sau toaleta unui restaurant.