Bobo & Andrei, sărbătoriţii de la ANCAAR Craiova

0
1071

  Am putea spune că întotdeauna, prima lună din an, pentru cei de la ANCAAR Craiova  este luna prieteniei. Este luna în care sunt sărbătoriţi doi foarte buni prieteni : Andrei & Bobo. Relația afectivă de prietenie este greu de explicat în cuvinte. Aristotel spunea : “Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii”.

Luna trecută a fost mare sărbătoare la centrul de zi ANCAAR Craiova. Doi tineri – Andrei (Andrei Alexiu) și Bobo (Bogdan Sandu), buni prieteni din copilărie  – și-au sărbătorit zilele de naștere, cu foarte mulţi prieteni în jurul lor şi asta pentru că ei sunt tineri minunaţi, de la care învăţăm ce înseamnă solidaritatea. Tinerii se cunosc de când erau mici, mamele lor (Carmen Alexiu și Luminița Sandu) fiind la rândul lor bune prietene. Andrei a împlinit 32 de ani, Bobo a împlinit 30 de ani.

“A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger”, spunea Nichita Stănescu şi vorbele marelui poet ne vin mereu în minte.
  “Am putea spune că într-un fel au crescut împreună, pentru că cele două doamne au pus, acum 19 ani, bazele asociației ANCAAR Craiova. Iar ei de atunci au frecventat centrul de zi. Amândurora le place mult să se plimbe, să călătorească. E impresionant să îi vezi cum uneori merg de mână și cum Bobo, care, fizic, este mai mare, este atât de protector cu Andrei. Acum, când sunt doi tineri în toată puterea cuvântului, participă împreună la activitățile din centru. Alături de ceilalți tineri din centru, de terapeuți și de părinți, Andrei și Bobo au fost sărbătoriți cu tort și multă veselie”, ne-a povestit Mihaela Nedelcu, o doamnă cu suflet mare, care le-a fost aproape tot timpul acestor tineri minunaţi şi care-i cunoaşte foarte bine,  pe ei şi familile lor.
ANCAAR Craiova a devenit de-a lungul timpului  o instituţie reper unde se predă lecţia integrării sociale a  tinerilor cu autism,  prin crearea unui model de servicii adaptate acestor tineri, precum si promovarea unui model de plan de tranziție de la școală la viața post școală, independentă, pentru adolescenții cu autism. Pentru tinerii cu tulburări din spectrul autist – TSA – este dificil să-și găsească un loc de muncă sau să se adapteze la unul. Luminiţa Sandu, terapeută și mamă de copil cu autism, mama lui Bobo, a vrut să le ofere totuși o șansă şi nu doar fiului ei, ci şi altor tineri, aşa că le-a îndreptat paşi spre patiserie şi cofetărie.

“TU poţi orice” ar fi sloganul sub care aceşti tineri minunaţi pregătesc cu migală tot felul de prăjituri. Autismul nu este o boală, este o tulburare de comportament. Nu este un diagnostic ce se pune în baza unor analize de sânge, ci în baza analizei comportamentului copilului. Astăzi nu mai vorbim de o singură afecțiune, ca acum aproape 80 de ani, când a fost prima dată pus diagnosticul de autism, ci de un complex de simptome și afecțiuni grupate sub denumirea de spectru autist. Copiii cu autism au probleme în a socializa și a comunica și le este dificil să-și exprime emoțiile. Încep să vorbească greu, pot fi hipersensibili la lucruri din mediul înconjurător, precum zgomotul sau lumina, și nu sunt receptivi la schimbări de orice fel. Tinerii de aici încep să facă paşi, paşi spre lume.

I-am cunoscut şi eu pe cei doi sărbătoriţi : Bobo şi Andrei. Bobo, uşor emoţionat, s-a bucurat de veselia creată în jurul lui. Andrei, un tânăr mai degrabă timid. În unele momente, puţin agitat. Nu fac mereu contact vizual, dar au fost foarte încântaţi de torturile pregătite special de ziua lor. Când o activitate devine prea mult pentru ei, tinerii încep să se plimbe prin încăpere. Așa se reîncarcă ei psihic.
Specialiştii susţin că autismul nu se poate vindeca, asta este singura certitudine pe care o oferă această afecțiune. Însă, dacă este diagnosticat din timp și dacă cel mic face terapie, acesta va învăța să vorbească, va putea merge la școală, va învăța o meserie….

Noi le dorim tot binele din lume şi le urăm LA MULŢI ANI !