Angajata Spitalului de Urgenţă acuzată de trafic de influenţă, condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare

0
531

Fănica Vlad, fostă registrator medical la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost condamnată, ieri, de judecătorii de la Tribunalul Dolj, la 2 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru trafic de influenţă. Femeia a fost acuzată că, în urmă cu câţiva ani, a cerut şi primit 2.900 de euro de la un bărbat, pentru a-i angaja soţia în cadrul spitalului, însă nu şi-a respectat promisiunea. S-a pensionat între timp, bărbatul i-a cerut banii înapoi, însă femeia i-a promis că rezolvă în luna septembrie a anului trecut, în contul sumei respective, la care s-ar mai fi adăugat 1.000 de euro. Numai că nici de această dată nu a ieşit aranjamentul, astfel că a fost denunţată. În faţa judecătorilor, a recunoscut comiterea faptei. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă.

Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa, în procesul în care Fănica Vlad, registrator medical la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova la data comiterii faptelor, a fost judecată pentru trafic de influenţă. Inculpata a recunoscut comiterea faptei, a cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea limitelor de pedeapsă, solicitare admisă de magistraţii craioveni, care au condamnat-o la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. În plus, i-au confiscat banii de şpagă, cei 2.900 de euro şi au obligat-o să achite 2.400 lei cheltuieli judiciare: „Condamnă pe inculpata Vlad Fănica la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primariei mun. Craiova, judeţ Dolj pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Confiscă de la inculpata Vlad Fănica suma de 2900 euro. Obligă pe inculpata Vlad Fănica la plata sumei de 2400 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 05.02.2018”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

A cerut 2.900 de euro pentru o angajare

Reamintim că, la Tribunalul Dolj s-a înregistrat, pe 11 octombrie, anul trecut, dosarul în care craioveanca Fănica Vlad, registrator medical la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova la data comiterii faptelor, a fost trimisă în judecată, sub control judiciar, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, cauză în care cercetările au fost efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.), sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Potrivit unui comunicat al DGA, în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor s-a reţinut faptul că, «pe 12 aprilie 2017, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a fost înregistrat denunţul unei persoane prin care arăta că, în vara anului 2013, i-a remis numitei V.F. (n.r. – Vlad Fănica) suma de 2.900 euro pentru a-şi trafica influenţa asupra unor funcţionari din cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, pentru ca soţia sa să fie angajată pe un post de asistent medical în cadrul aceluiaşi spital. Întrucât până în cursul lunii martie 2017, persoana nu a fost angajată pe postul dorit, denunţătorul i-a solicitat inculpatei V.F. restituirea sumei de 2.900 euro, aspect confirmat de aceasta printr-un angajament scris, datat şi semnat personal, plata urmând să se efectueze în două tranşe. Întrucât inculpata nu şi-a onorat promisiunea, denunţătorul a sesizat aceste aspecte organelor de cercetare penală. În luna septembrie 2017, au fost scoase la concurs mai multe posturi de asistent medical la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, iar V.F. a promis că, în contul sumei de 2.900 euro, la care s-ar fi adăugat cel mult 1.000 euro, va interveni pe lângă persoane cu funcţii de decizie în cadrul instituţiei spitaliceşti în scopul menţionat. În urma concursului, soţia denunţătorului a fost declarată „respins”».

Hotărârea pronunţată ieri de judecătorii de la Tribunalul Dolj nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.