Copiii, educaţi în spiritul păstrării unui mediu curat

0
871

Anul 2016 debutează în trombă pentru Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenă Educaţională (CJRAE) Dolj. În această iarnă, instituţia amintită va organiza un concurs judeţean destinat conştientizării elevilor în ceea ce priveşte păstrarea unui mediu curat. Proiectul este avizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, iar partener este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor – ECODOLJ.

Înainte de 1990, se tot vorbea de reciclarea deşeurilor , de programe bine puse la punct, etc. Nimic din toate acestea. Au venit anii de după Revoluţie, când, mai timid, la început, s-au repus în discuţie metodele de salvare a mediului. S-a reluat problematica, însă s-a mers şi mai departe – educaţia trebuie pornită din primii ani ai vieţii, iar, în acest sens, au fost demarate proiecte. Unul dintre ele va debuta în această iarnă şi este sub forma unui concurs judeţean – „Colectează separat. Păstrează mediul curat!”, organizat de CJRAE Dolj, în parteneriat cu ECODOLJ, activitate care face parte din Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (SNAC), şi se adresează elevilor, în vederea cunoaşterii şi respectării gestuinării corecte a deşeurilor, încurajând economisirea unor resurse naturale, prin reutilizarea părţilor recuperabile.

Concursul începe iarna şi se termină primăvara

Marinela Dumitrescu

Concursul amintit va debuta în februarie şi va avea finalitate în primăvară. „Sunt mai multe obiective care trebuie atinse: conştientizarea existenţei şi înţelegerii conceptului de reciclare a deşeurilor; promovarea în rândul elevilor a noţiunilor privind gestionarea corectă a deşeurilor; formarea unei atitudini de respect faţă de mediul înconjurător şi multe altele. În demersul nostru, nu reuşeam fără sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, ca să nu mai vorbesc de partenerul nostru – ECODOLJ. Practic, acest concurs se adresează preşcolarilor şi elevilor din clasele I-IV din unităţile şcolare din Dolj, implicate în SNAC. Fiecare echipă va conţine maximum cinci elevi, dintre care unul, cel puţin, este cu deficienţe – acesta poate face parte şi de la o altă şcoală, decât cea de provenienţă a celorlaţi. Mesajul explicit sau implicit al proiectului nu trebuie să afecteze în niciun fel imaginea publică a şcolii sau a persoanei”, a declarat prof.dr.  Marinela Dumitrescu, director al CJRAE Dolj.

„… În educaţia lor stă viitorul nostru…”

Partener principal în proiect este ECODOLJ, o asociaţie care îşi propune educarea tinerilor în spirit european. „Suntem înfiinţaţi din 2009, ca o cerinţă a Uniunii Europene, axată pe servicii publice în cele 111 unităţi administrativ teritoriale din Dolj, la care se adaugă şi Consiliul Judeţean Dolj. Până în 2014, nu prea am funcţionat, dar, atunci, când s-a soluţionat juridic problema, am început demararea unor proiecte. Consiliul Judeţean Dolj ne acordă tot sprijinul, iar acest proiect este cât se poate de binevenit. Pentru noi, conştientizarea oamenilor este primordială şi, dacă nu spunem prea multe, obligatorie. Ideea este că trebuie ca educaţia să înceapă de la cele mai fragede vârste, de aceea ne-am axat pe copii, începând cu preşcolarii. În educaţia lor stă viitorul nostru. Este un întreg calendar care trebuie urmat, iar cei mai buni vor fi premiaţi”, a precizat  Adela Plăcintescu, director executiv al ECODOLJ .

Adela Plăcintescu

Cei mai buni vor fi premiaţi

La nivelul fiecărei instituţii de învăţământ participante se vor selecta, de către o comisie constituită la acest nivel, trei desene, cu tema ecologică amintită, etapa respectivă desfăşurându-se în perioada 14-29 februarie. Între 1-15 martie va fi etapa de înscriere pentru faza judeţeană (prin transmiterea desenelor către CJRAE Dolj), căştigătorii fiind anunţaţi pe 21 martie. „Vor fi premiaţi 12 elevi, aceştia fiind onoraţi, pe 22 aprilie, prin expunerea lucrărilor, într-un cadru festiv, la sediul CJRAE Dolj, dată la care este sărbătorită şo Ziua Mondială a Pământului. Vor fi realizate şi 200 de calendare, ce vor fi distribuite unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, unde vor fi regăsite şi desenele premianţilor. Vor fi mai multe criterii de selecţie a lucrărilor: originalitate; aspect estetic şi stilistic; încadrarea în specificul concursului; claritatea mesajului transmis ”, a mai menţionat Marinela Dumitrescu.