Contabila şi casiera Primăriei Bucovăţ condamnate definitiv

0
103

Aurica Truţă şi Constanţa Florea, casiera, respectiv contabila Primăriei Bucovăţ, au fost condamnate la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare, fals şi uz de fals. Sentinţa a rămas definitivă ieri, după ce Curtea de Apel Craiova le-a respins apelurile ca nefondate. Cele două funcţionare au fost acuzate că şi-au însuşit peste 500.000 lei din banii Primăriei Bucovăţ în perioada 2007- 2010, bani pe care trebuie acum să-i restituie.

Reamintim că, poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Dolj au stabilit în urma cercetărilor că Aurica Truţă, de 52 de ani, din comuna Bucovăţ, cu complicitatea Constanţei Florea, de 57 de ani, din Craiova, în perioada ianuarie 2007 – aprilie 2010 şi-a însuşit suma de 519.065 lei, bani care ar fi trebuit să ajungă în bugetul local. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, Aurica Truţă, în calitate de casier al Primăriei Bucovăţ, cu ajutorul Constanţei Florea, contabilă a aceleiaşi Primării, prin falsificarea documentelor de evidenţă contabilă sau neîntocmirea acestora, precum şi prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi-a însuşit din gestiune suma de 519.065 lei. Mai precis, cele două încasau diverse sume de bani, eliberau chitanţe aşa cum trebuia, numai că în gestiune “uitau” să înregistreze toată suma, diferenţa intrând în buzunarele lor. După ce au reuşit să documenteze activitatea infracţională a celor două, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, pe 20 mai 2011, poliţiştii de la SIF împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au luat decizia reţinerii femeilor, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore. Ambele au fost prezentate, o zi mai târziu, Judecătoriei Craiova, care le-a emis mandate de arestare preventivă, însă la recursul judecat de Tribunalul Dolj pe 23 mai 2011 au fost eliberate.

După o serie de expertize financiar-contabile, în octombrie 2014 cele două funcţionare au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru  infracţiunile de delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals. În rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatelor, procurorii au reţinut că  cea mai mare parte a banilor a fost însuşită de Aurica Truţă în baza a 225 de documente justificative care nu au existat niciodată, banii fiind “topiţi“ la cumpărături, iar contabila Constanţa Florea nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu.

Pe 18 iunie 2015, Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa în dosar, ambele funcţionare fiind găsite vinovate. Ele au fost condamnate la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi obligate să restituie Primăriei Bucovăţ suma de 578.205 lei şi să achite câte 1.600 de lei cheltuieli judiciare. Cele două au făcut apel, însă ieri, Curtea de Apel Craiova le-a respins apelurile ca nefondate: „Respinge apelurile declarate de inculpatele Truţă Aurica şi Florea Constanţa, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”.