În 2014: Vom plăti mai mult pentru aproape orice

0
310

2013 nu a fost un an foarte slab din punct de vedere economic. Din contră, PIB-ul a crescut cu 2,7% în primele 9 luni ale anului 2013, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,83% în luna noiembrie 2013. Exporturile au crescut cu peste 9% în primele 10 luni din 2013 iar producţia industrială s-a majorat cu 7,4% în primele 10 luni din 2013. Din păcate, aceste performanţe nu se prea simt în buzunarul românului de rând, care se vede  nevoit acum, la începutul anului 2014, să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru aş putea achita factura la gaze şi energie electrică. Şi asta nu e tot. Preţul benzinei s-a majorat şi el, iar de aici vom avea majorări în lanţ. Se va scumpi aproape tot, inclusiv ţigările şi alcoolul.        

Chiar din prima zi a anului vom plăti mai mult pentru gazele naturale pe care le consumăm – 11 lei în plus la fiecare mie de metri cubi. Şi în cazul încălzirii cu energie electrică preţul creşte tot de la 1 ianuarie cu 1 la sută. Toate aceste scumpiri ale energiei vor duce la majorări de preţuri de la 5 până la 15 la sută la unele produse şi servicii, dat fiind că consumatorii industriali vor plăti indexări chiar mai mari decât cei casnici de la 1 ianuarie. Deşi iniţial suprataxa de 7 eurocenţi pe litrul de carburant trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie, Guvernul a amânat-o până în aprilie. 2014 începe şi cu o monedă naţională depreciată până la minimul ultimei jumătăţi de an. S-a schimbat începând cu 1 ianuarie 2014 preţul accizei, dat fiind că Guvernul a decis modificarea modalităţii de calcul. Cu alte cuvinte, benzina şi motorina s-au scumpit de la începutul anului, scumpirea fiind de 9 bani la litru.

Amenzi mai mari, RCA mai scump

       Creşterea tarifelor la carburanţi duce inevitabil la noi măriri de preţuri. Vom plăti mai mult pentru.orice. De la alimente, la produse de tehnologie, toate trebuie să fie transportate până la magazin. Un cost pe care producătorii nu-l suportă din buzunarul propriu.   Tot din acest an va creşte salariul minim de la 800, la 850 de lei. Un venit care ne asigură, însă, şi sancţiuni pe măsură. Cea mai mică amendă rutieră va ajunge la 170 de lei odată cu această majorare. Într-o mare de scumpiri, nu ne rămâne decât să sperăm. Şi pentru asigurarea obligatorie a maşinilor vom plăti mai mult.  Poliţele RCA se scumpesc, în medie, cu 10-15 procente, spun asigurătorii. Tinerii şoferi care au experienţă mai puţină ar putea plăti însă şi cu 40 % mai mult. Cea mai ieftină poliţă RCA, pentru o maşină cu motor de 1.600 de cm cubi, va costa, de luna această, 384 de lei, cu 20 de lei mai mult ca anul trecut.

Acciza la tutun creşte cu 67 la sută la mia de ţigarete

          Noul an aduce şi taxe noi sau creşteri ale celor existente. Guvernul a introdus de la 1 ianuarie impozitul pe construcţii speciale. Acesta reprezintă 1,5 la sută din valoarea construcţiei şi va duce cel mai probabil la alte scumpiri. Vor fi impozitate de acum şi firmele care deţin piscine în scop comercial, dar şi persoanele fizice care au bijuterii sau arme de vânătoare şi de uz personal. Până şi bijuteriile din aur sau din platină vor fi impozitate cu 1 euro sau 2 euro pe gram, în funcţie de numărul de karate. Pentru armele de vânătoare, taxa este cuprinsă între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de valoare. Şi consumul de alcool şi tutun va costa mai mult. Acciza la tutun creşte cu 67 la sută la mia de ţigarete, aşa încât un pachet de ţigări va ajunge să coste cu 50 de bani mai mult. Acciza la băuturi se majorează cu 33 la sută, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur.

Cu 100 de euro mai puţin în buzunarul fiecărui român

Ultimul curs valutar stabilit de BNR în 2013, de 4,48 de lei pe euro, va scumpi produsele de import şi va creşte facturile la unele servicii. Un calcul grosier arată că toate aceste scumpiri vor tăia în 2014 din bugetul anual al românilor, şi aşa secătuit de criză, aproximativ 100 de euro. O altă problemă va fi cea a locurilor de muncă, România neintrând chiar cu dreptul în noul an. Numărul şomerilor înregistraţi a crescut cu peste 31.300  de persoane în ultimul an. În total avem peste 507.600 de şomeri oficial la sfârşitul lunii noiembrie 2013. România are cea mai mare rată a creditelor neperformante din regiune, mult peste următoarele clasate, Ungaria şi Bulgaria, conform FMI. Mai mult, România a înregistrat şi cea mai mare creştere a ratei creditelor neperformante din 2011 până în prezent dintre ţările analizate.

Sunt şi veşti bune…

      Pentru anul 2014 sunt anunţate şi câteva veşti bune. Spre exemplu, ar putea scădea cota de contribuţie de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale din al doilea trimestru al anului viitor, dar numai dacă vor fi identificate resurse care să permită compensarea integrală. Tot de anul viitor salariul minim pe economie va creşte în două etape. De la 800 de lei la 850 de lei începând din ianuarie 2014, şi la 900 de lei din iulie. În sistemul bugetar vor fi aplicate şi creşteri salariale individuale, iar printre cei care vor beneficia de majorări vor fi profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi. Şi pensiile vor fi indexate cu 3,76 la sută tot de anul viitor. Creşterea salariului minim va determina şi majorarea amenzilor rutiere, dat fiind faptul că un punct-amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe economie.