Ambasadorul SUA la București s-a arătat încântat de vizita de la American Corner

0
611

Ambasadorul SUA la București, Excelența Sa, domnul Adrian Zuckerman a efectuat o vizită de lucru în județul Dolj. După ce a stat de vorbă cu primarul municipiului Calafat și a vizitat Portul, care urmează să fie modernizat și consolidat printr-o investiție cu bani publici, alocați printr-o hotărâre de guvern, diplomatul american a vizitat Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman din Craiova, Secția American Corner.  Ambasadorul a venit însoțit de ministrul Apărării, NIcolae Ciucă, considerat un prieten al partenerului nostru strategic.

Ambasada SUA a făcut o donaţie de cărti, jocuri şi echipamente, destinate atelierelor pentru copii, în valoare de peste 5.000  de dolari. „American Corner” este un centru de informare și resurse deschis pentru cei interesați de viața, cultura și limba Statelor Unite. Ambasadorul SUA a rămas impresionat de ceea ce a văzut la această instituție de cultură, care s-a reorientat din mers către biblioteca virtuală, digitalizarea parțială a fondului de carte, în mod special cel solicitat de elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, materiale didactice care au fost apoi date și altor biblioteci din țară.  „Exact la începutul pandemiei, am reuşit să facem într-un timp record, mai exact în 3 zile, pe suport electronic, am digitizat întreaga bibliografie pentru clasa a VIII-a, examenul final şi pentru clasa a 12-a, pentru bacalaureat. Colegele mele, ţin minte atunci, au stat peste program şi s-au digitizat câteva zeci de mii de cărţi, disponilie pe site-ul bibliotecii, pentru întreaga ţară. Dacă nu am avea tehnologie, am rămâne nişte instituţii încremenite în trecut”, a menţionat, managerul bibliotecii, Lucian Dindirică.

Mai mult, directorul Bibliotecii i-a explicat ambasadorului american că peste 200 de elevi au studiat engleza, la American Corner, mulți dintre ei fiind acum studenți, masteranzi la mai multe universități din SUA. Excelența Sa, Adrian Zuckerman a menţionat la rândul său, că se simte fericit când aude că atât adulţii, cât mai ales copiii s-au putut bucura și folosi  de cărţile achiziţionate prin Ambasadă, dar și de jocuri și mai ales de tehnologia donată. „Îi spun fiicei mele, care acum are 27 de ani, nu mai e un copil, dar pentru mine o să fie întotdeauna un copil, să încerce să înveţe ceva nou în fiecare zi. Pentru mine, e mai greu cu roboțeii, cu tehnologia asta de ultimă generație, de asta spun că ar trebui sa existe mai multe astfel de programe, pentru copii, de mici să se învețe cu ele”, a subliniat Ambasadorul SUA la București.

La rândul său, ministrul Apărării s-a interesat dacă elevii Colegiului Național Tudor Vladimirescu din Craiova au participat la activitățile Bibliotecii și a explicat că cei bine pregătiți pentru perioada asta dificilă au fost studenții militari din Sibiu. Nicolae Ciucă i-a spus ambasadorului că sunt trei elevi de la Colegiul Militar, din Craiova, care s-au pregătit și au reușit la diverse academii militare din SUA.

În legătură cu activitățile extra carte, managerul Bibliotecii a menționat că sunt benefice pentru că au adus foarte mulți elevi din învățământul primar la Bibliotecă, iar după ce au făcut roboței, au trecut și la cititul unei cărți. „Genul acesta de activităţi, extra carte, ne-a adus şi nouă foarte mulţi copii, pe care nu-i puteam atrage spre instituţia numită bibliotecă, pentru că vin de acasă cu sperietura cititului.”, a subliniat Lucian Dindirică.