S.G.A. Dolj a întreprins acţiuni de verificare,  a tuturor construcţiilor hidrotehnice

0
568

Administratia Bazinala de Ape Jiu, prin Sistemul de Gospodarire a Apelor Dolj, au realizat in acest an, prin forte proprii cu utilajele din dotare,   urmatoarele lucrari  de intretinere si reparatii:

1.Pentru corectarea sectiunii albiei si   asigurarea  parametrilor de scurgere

la ape mari, s-au realizat:

  • Decolmatare si reprofilare albie pr. Geamartalui, zona DN 65 C Picaturile – pod dispensar Murgasi, L = 1400 m; Com Murgasi
  • Reprofilare albie parau Banagui la Tarnava, L = 2000 m; Com Radovan
  • Reprofilare albie parau Banagui la Radovan, L = 950 m; Com Radovan
  • Decolmatare si reprofilare albie pr. Argetoaia la Valea lui Patru, L = 1154 m; Com Scaesti
  • Decolmatare si recalibrare albie pr. Raznic, aval pod beton scoala in loc. Barboi, L = 1 km;
  • Reprofilare abie pr. Desnatui la Radovan, amonte pod auto, L = 3400 m. Com Radovan
  • 2.Pentru aducerea la cota proiectata a coronamentului digului si refacerea rampelor de acces , s-au executat:

–   Reparatii , completari terasamente la coronament dig Dunare pe aproximativ 5 km. Linia de aparare a Fluviului Dunarea de pe Raza Comunelor Bechet , Calarasi , continuare a lucrarilor executate in anul 2017 .

3.Pentru stoparea eroziunilor de mal, s-au executat:

  • Aparare mal stang pr. Geamartalui, aval pod DN 65 C Picaturile la distanta de 50 m fata de pod, L = 15 m; Com Murgasi
  • Aparare vegetativa dig pr. Raznic, mal stang la 450 m, amonte pod beton in loc Cornita, L = 50 m;
  • Consolidare mal stang pr. Amaradia la Romanesti cu saci geocontainar, L = 80 m;
  • Aparare din piatra  bruta, dig mal drept rau Jiu la Cotofenii din Dos , L =45 m;
  • Aparare mal stang rau Jiu cu epiu din piatra bruta in zona Teasc, L =29 m.

Starea de calitate a resurselor de apa este conditionata atat de modul de utilizare a acestora ca surse de alimentare cu apa a populatiei, industriei si altor folosinte, cat si de utilizarea resurselor ca receptori ai apelor uzate evacuate dupa utilizare. Una din masurile importante pentru mentinerea calitatii resurselor de apa o reprezinta activitatea de prevenire si combatere a poluarilor accidentale .

Pentru  combaterea  poluarilor accidentale produse in anul 2018,   S.G.A. Dolj  a intervenit :

 in perioada 28.05.2018-30.05.2018, pe parau Amaradia in zona localitatii Albesti, fiind afluent de stanga al raului Jiu –poluator OMV PETROM ASSET II Oltenia.

Poluarea s-a produs datorita avarierii colectorului Ø 6 transport ţitei apă sărată Brădeşti – Gherceşti ce aparţine OMV PETROM ASSET II Oltenia, judeţul Dolj, unde s-a intervenit cu  21 de muncitori  si 4 persoane tesa,  9 mijloace de transport (3 autoutilitare, 4 turisme, 1 tractor si 1 autocamion ),  materiale  (absorbant din turba biodegradabila -1900 kg  , baraje absorbante din polipropilena – 146 m,  baraje pentru retinerea  produselor petroliere – 100 m, baraje limitatoare 50 m,  material absorbant natural biodegradabil – 961 kg etc.) si un generator curent.  Costul interventiei  a fost de 215 566.81 lei, cu TVA.

Totodata,  I.S.U. Oltenia a intervenit cu 6 angajati ,  2 maşini de pompieri şi o autoutilitară dotată cu proiector şi generator, iar in data de 29.05.2018 au intervenit alaturi de S.G.A. Dolj la podul de peste Raul Jiu in dreptul Localitatii Valea Stanciului cu o barca si doi pompieri , acolo poluarea a fost stopata si  neutralizata .

 

  1. in perioada 12.08.2018-07.09.2018, pe viaductul Carcea, parau Valea Prajba care trece pe sub podul respectiv, s-a intervenit pe o lungime de 3 km, asigurandu –se permanenta 24ore /24 ore – poluator GFR, deraierea trenului  de marfa  ce transporta  cisterne cu biodizel.

La aceasta actiune  au participat  circa 50  de muncitori , 7 persoane tesa (sefi formatie) ,  sub directa indrumare a  directorilor  A.B.A. Jiu si S.G.A. Dolj, s-au folosit 7 autoturisme, 5 autoutilitare, 1 camion, 1 buldoexcavator, o rulota, 2 generatoare de

curent  si 2 motopompe  pentru  pomparea surplusului de apa  acumulata in baraj.

Materiale folosite in aceasta actiune sunt: absorbant – 149 kg, geocontainare – 100 buc.; lavete absorbante(100 buc/set) – 490 seturi, folie polietilena – 85 kg, saci polietilena – 300 buc; saci rafie – 300 buc,  baraje absorbante -156 m, absorbant tip SPILL  SORB – 500 kg; absorbant biodegradabil – 138 kg, absorbant universal Green Stuff – 405 kg, batiste absorbante – 600 buc., lavete absorbante -1600 buc., rulouri absorbante – 36 buc..

Costul interventiei  a fost  de 355 396.91 lei

Un rol deosebit il au salubrizarile si igienizarile cursurilor de apa mai ales in zona podurilor si podetelor unde prin depozitarea de gunoaie si resturi menajare din gospodariile populatiei se obtureaza sectiunile de scurgere iar materialele in suspensie si aluviunionare creeaza blocaje  facand ca , din amonte , apa sa se reverse din albii producand inundatii .

Avand in vedere importanta deosebita a asigurarii si mentinerii starii ecologice bune a cursurilor de apa ( albiile si malurile acestora )  , S.G.A. Dolj a desfasurat o serie de  de actiuni  de salubrizare a cursurilor de apa, iar cele 31.56 to, deseuri colectate au fost transportate si depozitate la “DEPOZITUL ECOLOGIC PENTRU DESEURI MENAJERE  MOFLENI” . Mentionam ca aceste activitati au loc periodic pentru desfiintarea depozitelor necontrolate de gunoaie si resturi menajere care se formeaza pe cursurile de apa , in special in zona podurilor , gunoaie provenite din gospodariile populatiei .  Pentru buna gestionare a acestui fenomen , consideram ca este necesara o implicare mai eficienta a organelor locale din fiecare U.A.T. unde se constata aceste situatii , specificam ca  in O.G. nr.21/2002 privind buna gospodarire a localitatilor sunt stipulate sarcinile care revin administratiei publice locale in scopul asigurarii starii de curatenie a localitatilor .

S.G.A. Dolj a intreprins actiuni de verificare,  a tuturor constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare  impotiva inundatiilor in judetul Dolj,  au  urmarit si urmaresc starea tehnica si functionala a:

– barajelor Isalnita, Fantanele, Cornu, Carula, Rachita si polderul Bistret cu rol de atenuare a viiturilor;

–  digurilor  longitudinale, de compartimentare si de remuu;

– acumularilor permanente a caror avariere pot pune  in pericol localitati, precum si a acumularilor nepermanente, Prodila,  cu rol de atenuare a viiturilor;

Costul  lucrarilor de exploatare, intretinere si reparatii pentru constructiile  hidrotehnice  este de 3904  mii lei pana la data de 30.09.2018  si  un volum de terasamente de 51  mii mc pana data de  31.10.2018.