Eliza Peţa-Ştefănescu, deputat PSD de Dolj: „Tinerii din mediul rural nu vor mai fi nevoiţi să plece de acasă pentru a munci”

0
860

Un proiect de lege privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară a fost adoptat de curând de către Camera Deputaţilor. Cei care vor angaja tineri în aceste domenii vor fi scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor către stat, ce decurg din acordarea drepturilor salariale. Condiţiile ce trebuie îndeplinite sunt minime, preconizându-se că vor fi angajaţi două mii de tineri anual.

Agricultura, acvacultura şi industria alimentară sunt trei domenii cu un potenţial extraordinar de mare în România. Îndeosebi în mediul rural, aceste activităţi ar putea duce la creşterea nivelului de trai, dar şi la o repopulare a acestor zone din care tineretul pleacă mai mult ca niciodată. Un proiect de lege ce urmăreşte încurajarea angajatorilor din aceste domenii a fost aprobat de Camera Deputaţilor la finele lui noiembrie şi urmăreşte schimbarea acestei situaţii.

 

„Zonele rurale din România au un potenţial imens când vorbim despre agricultură şi acvacultură, dar şi despre industria alimentară. Din păcate, satul românesc a fost depopulat, tinerii negăsind la ei acasă un loc de muncă şi salarii decente. Dezavantaje au şi angajatorii din aceste domenii, din cauza fiscalităţii ridicate, cheltuielile pe care aceştia trebuie să le facă depăşind cu mult posibilităţile lor. Printr-un proiect de lege, există dorinţa de a schimba aceste lucruri, prin scutirea angajatorilor de la plata tuturor obligaţiilor către stat ce decurd din acordarea drepturilor salariale. Tot ce trebuie să facă angajatorul este să încheie contracte de muncă, minim trei, cu persoane ce au sub 40 de ani, pentru o perioadă de cel puţin un an. Astfel, tinerii din mediul rural nu vor mai fi nevoiţi să plece de acasă pentru a munci”, a explicat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peţa-Ştefănescu, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.

 

Unul dintre scopurile acestui proiect de lege este menţinerea tinerilor în mediul rural, mai ales în contextul în care şomajul este cel mai ridicat în rândul tinerilor din aceste zone. După aplicarea noilor prevederi legislative, se estimează că 2.000 de tineri vor fi angajaţi în fiecare an.

 

„Ştim cu toţii că presiunea financiară pe angajatorii din mediul rural este extrem de mare, astfel că această măsură este mai mult decât binevenită. Trebuie să ne gândim la metode de a încuraja tinerii să rămână în ţară, la ei acasă, indiferent unde ar fi aceasta. Mediul rural din România, satul românesc trebuie să renască, iar acest lucru nu poate fi făcut decât prin măsuri extrem de concrete şi la obiect. Consider că votul dat de Camera Deputaţilor pentru acest proiect de lege este un pas înainte pentru reconstruirea mediului rural, oferind o şansă în plus atât angajatorilor, cât şi viitorilor angajaţi, dar şi o creştere considerabilă a producţiei în sectorul agricol”, a mai precizat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peţa-Ştefănescu.

 

Impactul bugetar al acestui program este de circa 25 de milioane de euro anual, sursa de finanţare venind din bugetul de stat.