Sprijin pentru producătorii de carne de porc

0
381

Crescătorii de porcine vor beneficia de un ajutor de adaptare excepţional în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, bugetat din fonduri naţionale şi europene, potrivit unei Hotărâri adoptate recent de Guvern. Sprijinul are scopul să compenseze pierderile înregistrate de producătorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere şi ofertă.

apiaJumătate din suma alocată finanţării acestui sprijin, respectiv 5,448 milioane de euro provin din fonduri europene – Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016 – (în baza Regulamentului delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016), iar jumătate din fonduri naţionale. Ajutorul de adaptare excepţional se acordă pentru agricultura la scară mică şi aplicarea unor metode de producţie care nu dăunează mediului şi climei. Perioada pentru care se acordă este 1 septembrie 2015-31 mai 2016, deoarece din analiza bazei de date privind clasificarea carcaselor a rezultat că, în această perioadă, exploataţiile autorizate de către ANSVSA şi înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) au livrat pentru abatorizare porci cu preţuri foarte scăzute, producătorii înregistrând pierderi de venit.

          Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către APIA prin împărţirea sumei totale la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 septembrie 2015-31 mai 2016, dar nu la mai mult de 9.000 de capete, inclusiv, pe beneficiar. Producătorii care au livrat, în perioada 1 septembrie 2015-31 mai 2016, maximum 9.000 capete porcine, se încadrează la activitatea agricultură la scară mică, potrivit prevederilor art.1 alin.(1) lit.b) din Regulamentul (UE) nr.1613/2016.

Termen limită pentru depunerea actelor, 8 decembrie a.c.

          Pentru obţinerea ajutoarelor financiare, producătorii agricoli trebuie să depună cererea la centrul judeţean Dolj al A.P.I.A., însoţită de documente specifice, până la data de 8 decembrie 2016. Astfel, li se solicită copii de pe facturile şi rapoartele de clasificare, care să ateste livrarea directă sau prin terţi şi clasificarea porcilor în abatoare autorizate, în perioada 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016, pentru activitatea agricultură la scară mică;  b) copii de pe avizele de însoţire şi rapoartele de clasificare care să ateste sacrificarea în abatoare autorizate proprii/copii de pe facturile şi rapoartele de clasificare care să ateste livrarea directă sau prin terţi şi clasificarea porcilor în abatoare autorizate, în perioada 1 septembrie 2015 – 31 mai 2016, precum şi copia autorizaţiei integrate de mediu, pentru activitatea aplicarea unor metode de producţie care nu dăunează mediului şi climei. Plăţile se efectuează până la data de 31 decembrie 2016.