Premierul Dacian Cioloş: Mergem pe o creştere economică realistă de peste 4% şi un deficit bugetar de sub 3%

0
415

CiolosPremierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, la Digi24, că în realizarea proiectului de buget pentru anul viitor se merge pe “o creştere economică realistă” de peste 4% şi un deficit bugetar de sub 3%, precizând, totodată, că sunt luate în calcul şi cheltuielile fixe impuse de legile în vigoare.

            “Mergem în continuare pe o creştere economică realistă, din analizele şi prognozele pe care le avem, de peste 4%, un deficit bugetar de sub 3%”, a declarat Dacian Cioloş, într-un interviu acordat Digi24. El fusese întrebat pe ce cifre macroeconomice se lucrează proiectul de buget pentru anul viitor. Premierul a precizat că sunt luate în calcul şi cheltuielile fixe impuse de legile în vigoare. “Şi luăm în calcul nişte cifre fixe sau cheltuieli fixe, care sunt date de anumite legi pe care le avem în vigoare şi de anumite decizii care au fost luate”, a anunţat Dacian Cioloş.

        Primul ministru a anunţat că în proiectul Legii salarizării unitare sunt prevăzute creşteri salariale, într-o primă fază, a salariilormai mici, pentru ”a aduce o reechilibrare în sistem”. “Ne-am planificat o creştere începând de anul viitor până în 2021. În primii ani vor creşte mai mult salariile mici şi la urmă vor creşte puţin salariile mari, tocmai pentru a reechilibra şi a aduce echitate în sistem”, a spus premierul.

           El a mai subliniat că, potrivit proiectului, salariul premierului va scădea faţă de cât e în prezent. ”Am văzut deja că, după ce s-a publicat proiectul de lege, se publică cât va câştiga preşedintele, premierul, miniştrii, secretari de stat. Nu cresc salariile, ba chiar la prim- ministru va scădea salariul faţă de cât e acum, tocmai pentru a le aduce în grilă. Creşterile sunt în primul rând la salariile mai mici”, a precizat şeful Guvernului.

         Dacian Cioloş a fost chestionat şi în legătură cu impactul bugetar va avea aplicarea acestei legi în 2017. “Pe de o parte, avem ceea ce am decis prin ordonanţa de urgenţă 20, care înseamnă un impact de circa 2,6 miliarde de lei şi anul viitor, deci creşterile pentru medici sau pentru sistemul de sănătate, pentru şprofesori şi câteva reechilibrări în administraţie, la care de anul viitor mai e vorba de încă un miliard şi ceva care s-ar adăuga la cei 2,1 miliarde. Important nu e atât cu cât creşti anul viitor, ci important e faptul că la sfârşit, în 2021, ajungem să aşezăm grilele”, a conchis primul-ministru.