marți, iunie 18, 2024
Acasă Ultima oră Manuel Valls şi-a anunţat demisia şi va candida la preşedinţia Franţei

Manuel Valls şi-a anunţat demisia şi va candida la preşedinţia Franţei

0
324

ccccPremierul Franţei, socialistul Manuel Valls, a anunţat, în această seară, că a luat decizia de a demisiona, în contextul în care va candida pentru funcţia de preşedinte al ţării. “Mă aflu la Évry (departamentul Essonne), în oraşul meu, cel al familiei mele, al copiilor mei, oraşul meu de suflet. Un oraş intens, de care te ataşezi, tânăr, popular. Un oraş în care lumea vorbeşte direct. Acest oraş este o şcoală a vieţii. Pot anunţa că sunt candidat la funcţia de preşedinte al Republicii”, a declarat Manuel Valls, citat de ziarele Le Figaro şi Le Monde.

“A venit vremea să mă implic mai mult. Situaţia îmi arată că trebuie să iau în considerare faptul că nu mai pot fi prim-ministru. Îmi voi da demisia începând de mâine”, a adăugat Valls.

“Sunt candidat deoarece Franţa trebuie să aibă o influenţă mai mare într-o lume afectată de terorism, de încălzirea climatică şi de ascensiunea mişcărilor politice de extrămă-dreapta. Vreau, în deplină libertate, să le propun francezilor o schimbare, prin candidatura mea, pentru a oferi forţelor politice de stânga încă cinci ani la putere”, a explicat Valls.

Anunţul premierului vine după finalizarea alegerilor primare ale dreptei franceze, care l-au declarat câştigător pe Francois Fillon şi după ce preşedintele Hollande a precizat, săptămâna trecută, că nu se va înscrie în cursa electorală pentru a obţine un al doilea mandat la conducerea Franţei.

Dacă va câştiga alegerile primare, actualul premier socialist se va lupta pentru cea mai importantă poziţie cu popularul Francois Fillon şi cu eurosceptica Marine Le Pen de la Frontul Naţional.

Socialiştii francezi îşi vor alege prezidenţiabilul în luna ianuarie când sunt organizate alegerile primare. Alegerile prezidenţiale franceze vor avea loc în două tururi separate, programate pentru aprilie şi mai 2017.