Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou, în care prezintă starea sistemului de învăţământ din România şi situaţia debutanţilor din preuniversitar care câştigă lunar sub 200 de euro, şi semnalează încălcarea Legii Educaţiei prin alocarea a 2% din PIB, în loc de 6%. În scrisoare, sindicatele menţionează că sunt în stradă de trei săptămâni şi că vor continua protestele şi în perioada următoare.
„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ din România este în situaţia de a desfăşura acţiuni de protest continue, împotriva politicii guvernamentale care va avea drept consecinţă distrugerea învăţământului românesc. Zeci de profesori au pichetat în ultimele trei săptămâni sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, iar protestele vor continua şi în perioada următoare”, scrie FSLI în memoriul trimis comisarului European pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism, Tineret şi Sport, Androulla Vassiliou.
FSLI susţine în document că cere Guvernului şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să acorde 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei naţionale, nu 2%, cum este prevăzut în propunerea bugetul aprobat deja de Executiv pentru anul 2012.
Salariile majorate teoretic, dar micşorate practic
O altă problemă semnalată este cea a salariilor din Învăţământ, care au fost reduse în 2010 cu 25%, măsura fiind anunţată ca temporară, dar ajungând-se la procese în instanţă privind aplicarea Legii nr. 221/2008, act normativ prin care salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 33,4%, dar care nu a fost pusă în aplicare niciodată.
„Personalul didactic din Învăţământ care a obţinut plata diferenţelor de drepturi salariale neacordate, rezultate din neaplicarea Legii nr. 221/2008, are de recuperat de la statul român 1,4 miliarde de euro. Dacă adăugăm şi rata inflaţiei, suma se ridică la aproximativ 1,62 miliarde de euro. În consecinţă, fiecare cadru didactic trebuie să primească, în medie, 6.000 euro, dar Guvernul României refuză acest lucru”, mai scrie FSLI.
Dascălii ameninţă că vor intra în grevă generală
Federaţia reclamă totodată salariul extrem de mic al unui profesor debutant şi intenţia autorităţilor şi intenţia autorităţilor de a distruge mişcarea sindicală.
„Este greu de crezut, dar dureros de adevărat, că într-o ţară membră a Uniunii Europene un cadru didactic, un cetăţean al Europei poate supravieţui cu 156,32 euro pe lună, în condiţiile în care preţurile sunt comparabile cu cele din ţările dezvoltate ale UE! În acelaşi timp, Guvernul României a început o acţiune extrem de bine, concertată cu scopul de a distruge dialogul social în sistemul de educaţie şi de a distruge mişcarea sindicală”. Pentru a-şi recăpăta drepturile, liderii de sindicat din învăţământul preuniversitar vor protesta şi în această săptămână la Ministerul Educaţiei. Dacă Ministerul Educaţiei nu va reacţiona nici de această dată, în sensul reluării dialogului şi negocierilor, cadrele didactice au anunţat că vor recurge la grevă generală.