Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu” şi-a onorat trecutul şi asigură viitorul

0
2435

Una dintre cele mai vechi Şcoli din Craiova, fosta Şcoală nr. 19, actuala Şcoală Gimnazială „Lascăr Catargiu” şi-a sărbătorit 80 de ani de existenţă. Ceremonia a coincis şi cu aniversarea celui căruia îi poartă numele, Marele om politic Lascăr Catargiu, la 195 de ani de la naşterea sa, pe 1 noiembrie 1823. Manifestările găzduite au fost emoţionante, la ele participând atât reprezentanţi ai autorităţilor locale , cât şi oameni care au scris istorie în acest lăcaş de învăţământ sau foşti elevi, iar viitorul este mai mult decât promiţător.

Pe 1 noiembrie 1823 se năştea, la Iaşi, cel care avea să devină unul dintre Marii oameni politici ai României, de patru ori prim-ministru, cel care a refuzat Tronul Moldevei , pentru visul Unirii de la 1859,  Lascăr Catargiu. Numele său a fost dat actualei Şcoli Gimnaziale din cartierul cu acelaşi nume, fosta Şcoală Generală nr.19. Dar, să amintim ceva despre trecut… În 1830, i-a fiinţă comuna Lascăr Catargiu, iar, până în 1838, copiii se strângeau în curtea lui Florin Ionescu şi plecau la Şcoala „Madona”. În acel an, prin donaţia unui local, pe actuala str. Teleajen, a Anei Sterie Nicolau, ia fiinţă prima şcoală, având doar cursuri de învăţământ primar, iar în anul 1963 apare şi ciclul al II-lea (cls. V-VI), în 1966 fiind prima promoţie şi a clasei a VIII-a . În 1975, la deschiderea anului şcolar este prezent şi  Nicolae Ceauşescu, iar între timp se ridică noua clădire, acum modernizată, având toate utilităţile şi dotările acestor ani din prezent, vechea şcoală devenind Grădiniţă cu program prelungit, structură a instituţiei. În anul 2012, primeşte actuala denumire.

„O şcoală pentru toţi şi pentru fiecare”

Sărbătoarea s-a bucurat de prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a copiilor, părinţilor şi a unor oameni care au scris istorie în această şcoală. „Suntem la un dublu moment aniversar şi ne bucurăm să avem invitaţi de marcă. Avem o istorie bogată, un prezent cât se poate de bun şi, cu siguranţă, şi viitorul va fi la fel. Vrem să fim o şcoală pentru toţi şi pentru fiecare, fără a ţine cont de etnie, să dezvoltăm proiecte, să avem o dezvoltare armonioasă a copiilor, şi, dacă tot sunt prezenţi reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, ne dorim să avem o sală şi un teren de sport cât mai bune. Vreau să mai spun, până a lua cuvântul invitaţii, să anunţe că, de luni, 5 noiembrie, vom avea şi Programul „After school”, în următorii doi ani”, a precizat prof. Eugenia Pascu, director al Şcolii Gimnaziale „Lascăr Catargiu”. „Nu putem decât să vă mulţumim, tuturor celor de acum şi celor care au fost aici, pentru tot ceea ce aţi făcut. Sunteţi o familie cu foarte mulţi copii şi vă doresc să-i faceţi oameni, cu majuscule, iar Instituţia Prefectului vă va acorda tot sprijinul”, a spus  Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj. La rândul său,  Oana Bică, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a menţionat: „Mulţumesc, atât din partea mea, cât şi a instituţiei pe care o reprezint, pentru tot ceea ce faceţi şi vă vom fi alături în toate proiectele”. Prof.  Alin Vancea, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj: „Ne bucurăm pentru aceste momente şi sperăm ca rezultatele bune să continue”.

O parte din istoria vie a fost prezentă

Dar, aşa cum spuneam, la întâlnire au fost prezenţi şi câţiva care fac parte din istorie. Unul dintre ei,  Adrian Zisu, a făcut parte din prima promoţie de învăţământ general, în 1966: „Şi acum am emoţii. Atunci , a fost ceva foarte frumos, eram cu toţii prieteni şi am avut parte de profesori minunaţi. Nu nu ştiu când au trecut atâţia ani”. Prof. Emilia Ionescu a fost vreme de 16 ani director al şcolii: „A fost casa mea timp de 32 de ani, până când m-am pensionat în 2006, mi-a fost mai mult decât familia, pe care, de multe ori, am mai şi neglijat-o. Mă bucur să văd, acum, câte lucruri frumoase s-au realizat”. Dar, de departe, cea mai impresionantă prezenţă a fost cea a învăţătoarei Viorica Mirescu. Aflată la o vârstă venerabilă, mai mare decât instituţia de învăţământ, aceasta este de o vitalitate ieşită din comun. În timpul intonării Imnului naţional, de către elevi, a cânta cot la cot cu cei mici, iar discursul său a fost impecabil: „Parcă m-am întors în urmă cu 60 de ani, când eram o tânără învăţătoare şi organizam serbări, în costume naţionale, cu copiii. La şcoala veche, eram , la început, patru învăţători. În 1965, când ne-am mutat în acest local nou, director era domnul  Filip Constantin, am muncit zi şi noapte să avem o şcoală model. Întâlnirea de acum m-a emoţionat şi le-aş dori cât mai dese . Îi îndrum pe elevi să înveţe, iar pe profesori să aibă chemare spre această profesie. Această şcoală a fost viaţa mea”.