Peste 3.000 de doljeni, vaccinaţi  împotriva gripei

0
41

tuseÎn doar zece zile, nu mai puţin de 3.224 de doljeni s-au vaccinat împotriva gripei de sezon prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, centrelor de plasament şi spitalelor. Aceştia au beneficiat gratuit de dozele de vaccin, fiind incluşi în grupele la risc. Săptămâna aceasta, Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat primele două cazuri de gripă înregistrate în acest sezon. Este vorba de o fetiţă de 13 ani din Bucureşti şi un bărbat de 58 de ani din judeţul Prahova. Niciunul nu fusese vaccinat împotriva gripei.

În ultima săptămână, în judeţul Dolj s-au înregistrat 1.126 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 397 cazuri de pneumopatii acute şi niciun caz de gripă. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămâna (1.523) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.452 cazuri), dar se încadrează în limitele sezonului. Rata incidenţei în rândul populaţiei a cazurilor de IACRS a fost 162,18‰oo şi a pneumopatiilor a fost de 57,18‰oo. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 10,24%. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a caracterizat săptămâna prin lipsă de activitate gripală.

Vaccinarea a început, în Dolj, pe 20 octombrie

Vaccinarea antigripală a început în jurul datei de 20 octombrie a.c. Aceasta este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor cauzate de infecţia gripală. Imunizarea vizează în special persoanele cu risc de complicaţii cauzate de gripă şi pe cei care îngrijesc aceste persoane. Aceştia beneficiază de vaccin gratuit prin cabinetele medicilor de familie. În categoriile de risc se regăsesc: persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire(copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii. Ministerul Sănătăţii a distribuit deja, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, 350.000 de doze de antigripal, la nivelul întregii ţări, iar cantitatea de vaccin ar putea fi suplimentată.vaccin

Trebuie respectate regulile de igienă

Sezonul rece favorizează apariţia unor boli intercurente, aşa numite boli de sezon, dar şi acutizarea unor boli cronice preexistente. Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa şi alte afecţiuni acute din sfera ORL. Ele pot surveni în orice anotimp, dar incidenţa lor este crescută în acest sezon tocmai din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi in special prin gripa. Medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie/spital de boli infecţioase se administrează doar la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.